Raskaus ja kehonkuva
Raskaus on erityislaatuista aikaa naisen elämässä: uuden elämän kehittyminen oman kehon sisällä asettaa naisen kehon aivan uuteen valoon. Se on aikaa, jolloin keho on jatkuvassa muutostilassa ja se muuttaa muotoaan nopeastikin. Kehonmuutoksiin yhdistyvät valtavat hormonaaliset muutokset, ja varsinkin alkuraskaus on usein voimakkaiden tunnelatausten aikaa. Raskauden myötä muuttuva keho vaatii odottavan äidin kehonkuvalta joustavuutta.
Vaikka alkuraskaus ei vielä näy ulospäin, monet kokevat muutoksia kehossaan alusta asti. Raskausaika tarjoaakin oivan mahdollisuuden syventää kehotietoisuuttaan ja työstää kehonkuvaansa. Raskauden myötä keho saa paitsi uusia mittasuhteita, myös uusia merkityksiä. Raskauden ansiosta kehosta voi tulla omissa silmissä ja omassa kokemuksessa naisellisempi, voimakkaampi, pystyvämpi, kauniimpi, arvokkaampi. Toisinaan raskaus tarjoaa korjaavan kokemuksen omaan naiseuteen, varsinkin jos naiseksi kasvamiseen on liittynyt vaikeita kokemuksia, ristiriitaa tai kasvukipuja.
Parhaimmillaan raskaus korjaa kauniisti kehosuhteen vaurioita. Moni nainen kokee voimaantuvansa raskauden myötä - ikään kuin eheytyvänsä naisena. Jos kehosuhteessa ei ole ongelmia ja nainen tuntee olevansa sinut paitsi kehonsa, myös sen muutosten kanssa, on helpompi suhtautua positiivisesti muuttuvaan ulkomuotoonsa. Varsinkin vatsassa kasvavan sikiön liikkeiden tunteminen auttaa monia naisia suhteuttamaan muuttuvaan ulkonäköön ja -muotoon liittyviä mahdollisia huolenaiheitaan. Toisaalta loppuraskaudessa naisen keho saattaa tuntua kömpelöltä, ja siinä voi olla tukala olla. Tässä vaiheessa moni nainen tunnistaa kaipuun olla taas yksin omassa vartalossaan, vaikka samaan aikaan eroaminen oman kehon sisällä kasvavasta vauvasta saattaa herättää myös ristiriitaisia tunteita.
Kun raskaana olevien naisten kehonkuvaa on tutkittu, monet naiset raportoivat tuntevansa suurempaa tyytyväisyyttä kehoonsa raskauden aikana kuin ennen sitä. Osa naisista nauttii suuresti muuttuvasta vartalostaan, varsinkin kun alkuraskauden pahoinvointi ja väsymys helpottavat. Raskaus itsessään näyttäisi joidenkin tutkimusten valossa nostavan naisen kehollista itsetuntoa ja mahdollisesti myös suojaavan ja jopa vapauttavan naista hänen kokemilta kulttuurisilta ulkonäköpaineilta. Kenties itseen ja omaan kehoon voi olla helpompi suhtautua lempeämmin, kun se on myllerrysten kohteena kantaessaan uutta elämää.
Vaikka toisaalta naisen keho muuttuu suuresti ja kasvaa loppuraskautta kohtaan, osa naisista kokee itsensä vähemmän "lihaviksi" raskauden viimeisellä kolmanneksella verrattuna raskauden alkuvaiheisiin, jossa vatsa vasta alkaa kasvaa. Tämä saattaa johtua osittain myös ympäristön odotuksista: viimeisillään raskaana olevan naisen odotetaankin pyöristyvän ja saavan painoa, jotta sikiö kasvaa ja kehittyy. Sille on siis voimakas sosiaalinen "siunaus".
Siinä missä raskauden myötä pyöristyvää kehoa kunnioitetaan, raskauden jälkeen pikaista palautumista entisiin mittoihin arvostetaan ja ihaillaan. Julkisuudesta tuttujen synnyttäneiden naisten vauvakiloista tai niiden karistamisesta tehdään isoja otsikoita. Siinä missä raskaana oleva nainen on monesti ikään kuin pyhässä, ihaillussa, siunatussa koskemattomuuden tilassa, synnytettyään moni nainen tipahtaa nopeasti takaisin raadollisen objektifioinnin kohteeksi. Mikä pahinta, moni nainen objektifioi itse itsensä vertaamalla itseään ja omaa kehoaan muiden naisten kehoihin. Vertaileminen muihin on myrkyllistä. Jokainen keho palautuu eri tahdissa, eri tavalla ja eri lailla. Vaikka muihin naisiin on helppo samastua ja heihin verrata, tärkeintä on keskittyä omaan yksilölliseen kehoonsa ja raskauteen. ei ole kahta samanlaista raskautta.
Paljon kuulee puhuttavan raskauden “hehkusta”, mutta aina raskaus ei kuitenkaan ole hekumallista nautintoa. Raskauteen saattaa liittyä monenlaisia haasteita: pahoinvointia, painonnousua, turvotuksia, liitoskipuja, kolotuksia, suonikohjuja, ummetusta. Ennen hyvin toiminut keho saattaakin muuttaa muotoaan tai se ei enää “toimikaan” kuten ennen. Raskaana oleva nainen saattaa joutua luopumaan monesta tultuaan raskaaksi - liikkuminen ei kenties tunnukaan enää samalta kuin ennen tai kivut estävät tekemästä sitä, mistä ennen piti. Raskauden muuttama keho ja sen uudenlaiset ominaisuudet saattaa olla vaikea hyväksyä ja moni huomaakin kipuilevansa uudenlaisten kehonkuvan haasteiden kanssa.
Toisinaan raskauteen liittyvät, usein hallitsemattomalta tuntuvat kehon muutokset alkavat kuitenkin ahdistaa. Keho muuttuu nopeasti - paitsi että vatsa kasvaa, useimpien naisten muodot pyöristyvät ja pehmenevät. Keho saattaa tuntua vieraalta jos sen mittasuhteet muuttuvat paljon ja nopeasti. Hallinnantunne on koetuksella ja nopeiden muutosten hyväksyminen voi olla hyvinkin haasteellista. Varsinkin, jos kehosuhteessa on kupruja, raskauteen liittyvät kehonmuutokset ovat omiaan nostamaan esille kehoon liittyviä käsittelemättömiä tunteita ja hankalia ajatuksia. Joskus raskauteen liittyviä ristiriitaisia tunteita on vaikea pukea sanoiksi saati edes tiedostaa, ja siksi kehon konkreettisiin tuntemuksien ja muutosten tarkkailemiseen voi olla helpompi keskittyä. Mutta on riski, että kehoon keskittyminen voi korostua liikaakin ja sen pientenkin yksityiskohtien tarkkaileminen suistaa kehonkuvaa raiteiltaan.
Kokemusten laadusta riippumatta raskaus on naisen keholle mullistava kokemus, joka usein muokkaa kehonkuvaa ja käsitystä itsestä naisena. Se, kuinka hyvin erilaiset keholliset kokemukset ja muutokset kykenee hyväksymään osaksi itseä, on avainasemassa siinä, miten hyvin pystyy integroimaan kokemukset osaksi omaa naiseuttaan. Jos raskaus nostaa pintaan kupruja kehosuhteessa, haasteet oman kehon kanssa kasvavat kokoaan suuremmiksi, tai jos kehonkuvan haasteiden työstäminen yksin ja itsenäisesti tuntuu vaikealta, on hyvä saada tähän työstämiseen mukaan joku ammattitaitoinen kumppani. Hakeudu tällöin herkästi osaavan ammattilaisen ohjaukseen. Raskauden ei tarvitse olla raskasta aikaa, vaan se voi olla uusi mahdollisuus oppia itsestä ja luoda nahkaansa myös kehosuhteessaan.
Osittain sama teksti on alunperin ilmestynyt kirjassa Rakas keho (Meskanen&Strengell, Tuuma, 2019)