Älä laihduta!

6.5. vietetään Älä laihduta -päivää. Kansainvälisen Älä laihduta -päivän tarkoituksena on herättää ihmisiä ajattelemaan ja kyseenalaistamaan painoon ja laihduttamiseen liittyviä päähänpinttymiä ja pakkomielteitä. Samalla muistetaan kaikkia syömishäiriöön sairastuneita.

Mielestäni tämä on tärkeä päivä. Yksi vuoden tärkeimmistä, oikeastaan. Samaan aikaan on surullista, että tarvitaan oma päivänsä ja isot kampanjat muistuttamaan meitä siitä, että jokainen on arvokas omankokoisenaan, itsenään, sellaisenaan. Laihduttamatta. Ansaitsematta omaa arvoaan laihduttamisen kautta.

Olen tehnyt pitkään töitä syömishäiriöiden parissa. Tapaan työkseni paitsi syömishäiriöön sairastuneita ja heidän läheisiään, myös erilaisten syömis-, kehonkuva- ja paino-ongelmien kanssa kamppailevia. Näen käytännössä, kuinka paljon pahaa laihduttaminen ja oman kehon ja syömisen pakottaminen tekee. Olen työssäni nähnyt, mihin laihduttaminen pahimmillaan johtaa. Nälkäkuolemaan. Tai tappavaan lihavuuteen (kyllä, lihavuus saa useimmiten alkunsa laihduttamisesta!).

On jotenkin irvokasta, miten yhteiskunnassamme laihduttamisesta on tullut ihailtu itseisarvo, menestyksen merkki, älykkyyden ilmentymä. Suurimmat pudottajat, superdieettaajat ja ruokaremontoijat saavat yhteiskunnassamme ihailua ja arvostusta osakseen. Television laihdutusohjelmat näyttävät draamallisin keinoin, kuinka tarpeeksi paljon laihduttamalla rumasta ankanpoikasestakin voi kasvaa joutsen. Kesäksi kuntoon-kampanjoissa kilojen tiputtamisella tavoitellaan paitsi parempaa ulkonäköä, rennompaa oloa itsensä kanssa, kelpaamista kesävaatteet päällä, myös suurempaa onnellisuutta, parempaa itsetuntoa, ja niin edelleen. Naistenlehdet markkinoivat ajatusta, että aina on pari kiloa, jotka voi tiputtaa. Aina on pari senttiä, jotka voi tiivistää pois reisistä, vyötäröltä, jne. Aina voi saada piukemmat pakarat ja tiukemman vatsan. Yhteiskunnassamme on kunniakasta pudottaa painoa ja olla laihdutuskuurilla; kuten kunnon itseään kunnioittavan ihmisen kuuluukin olla. Laihduttaminen ulottuu salakavalasti kaikkialle. Vallalla on  paljon kaikenlaista dieettimeininkiä, kuurilaihduttelua, kesäkuntokampanjaa, jne. 

Mutta miksi? Emmekö siis kelpaa sellaisenaan? Omana ainutlaatuisena itsenämme?

Minä olen jyrkästi eri mieltä. Parempi olo ei tule laihduttamalla. Eikä tule myöskään parempi itsetunto tai itsensä hyväksyminen. Siksi haluaisinkin haastaa sinut lopettamaan laihduttamisen nyt ja heti paikalla. Dieettaaminen ei toimi, se ei vain yksinkertaisesti toimi. Sillä ei saa kuin kehonsa sekaisin, ruokasuhteensa vinoon ja mielensä matalaksi.

Älä laihduta –päivä on hyvä päivä muistuttaa itselleen, että ihmisarvoa ei voi mitata vaatekoolla, mittanauhalla, vaa’an lukemalla tai millään muullakaan numeerisella - se on itseisarvoinen tosiasia ja sellaisenaan riippumaton kehon muodosta, koosta tai painosta. 
 

Siksi: lopeta laihdutteleminen - se on paras palvelus, minkä voit itsesi eteen tehdä.

Olet jo täydellinen. Sellaisenasi.