#älämahdumuottiin

Kurkkua kuristi, kun jännitti niin paljon. Olin astumassa itselleni vieraalle maaperälle, ulos omalta mukavuusalueeltani. Miksi se jännittikin niin paljon? Tottakai se jännitti. Olinhan riisumassa itseni niin omista asenteistani kuin vaatteistanikin. ”Uskallanko?”, ”Voinko olla kuvattavana ja kuvassa kokonaan alasti?”, ”rohkenenko olla tätä kaikkea julkisesti?”, mietiskelin.

 

Osallistuin #älämahdumuottiin –kuvaukseen ottaakseni osaa kasvavaan joukkoon, joka ei suostu mahtumaan muottiin. Halusin astua julkisesti ulos muotista, koska ajattelen, että tässä ulkonäkökeskeisessä yhteiskunnassa on aivan liikaa muotteja, joita tuputetaan meille ainoana oikeana standardina. Olen kyllästynyt kaikkeen siihen viestintään, mitä kaikkea meidän naisten tulee olla tullaksemme hyväksytyiksi: kauniita ja rohkeita, hyvännäköisiä, oikean muotoisia (lue: samasta muotista valettuja barbie-nukkeja), mutta kuitenkin omia itsejämme, sinut vartaloissamme, itsevarmoja ja menestyviä.

 

Teen työtä syömishäiriöiden parissa - mielestäni maailman tärkeintä työtä. Se tekee minut samalla kuitenkin ihan valtavan nöyräksi. Kohtaan niin paljon musertavaa kehovihaa, halvaannuttavaa epävarmuutta ja maanrakoon nuijivaa itseinhoa, että halusin tehdä jotain asialle omalta osaltani. Siksi halusin olla aidosti sitä, minkä takana seison ja mitä haluan omasta puolestani markkinoida. Koska ajattelen, että jokainen meistä on aivan ainutlaatuisen ihana juuri sellaisenaan, omana itsenään, olemalla oma itsensä. Pakottamatta. Puskematta. Tuuppimatta. Laihduttamatta.  

 

Mutta ennen kaikkea olin kuvauksessa oman itseni vuoksi. Halusin haastaa itseäni astumaan ulos muotista, niin mieleni sisäisestä kuin vartaloani peittävästä ulkokuoresta: vaatteista. Riisuin itseni paljaaksi ollakseni avoimesti ihana ihan sellaisenani, omana itsenäni kaikkine ominaisuuksineni. Ollakseni itse kokonainen. Tullakseni nähdyksi ja hyväksytyksi omana paljaana itsenäni, ihan sellaisenaan. Oman kokoisenani. Oman muotoisenani.

 

Se teki hyvää. Uskaltautua riisumaan pois omat vaatteensa julkisesti. Tulla kuvatuksi, ikuistetuksi sellaisenaan. Asettua näkyville, muiden nähtäväksi ilman rihmankiertämää. Paljastaa itsensä ja olla paljaana. Vain epärealistisen pieni, kapea ja piskuruinen mallinuken torso edessään.

Teki hyvää nähdä, kuinka epärealistinen mallinukke oli. Ettei sen edustamaan muottiin ollut toivoakaan mahtua. Kyllähän minä sen tiesin ennalta, mutta tieto ja kokemus on monesti eri asia. Ja lopulta, kuinka vapauttavaa olikin voida asettua siihen mallinuken taakse omana kehonaan, ainutlaatuisena sellaisena. Omana itsenään.

 

En mahtunut muottiin. Ja se oli ihan OK.

 

Olemme niin tottuneet näkemään omat vaatteemme vaatekaupoissa mallinukkejen päällä, että alitajuisesti ohjaudumme ajattelemaan niiden edustavan jotain ideaalivartaloa. Mutta miten ihmeessä kiinalainen massatuotantomallinukke, aasialaisille markkinoille suunnattu, aasialaista kehonmuotoa edustava mallinukke voisi koskaan edustaa sitä, miltä me täällä näytämme? Ei mitenkään. Tietenkään. Miten se voisikaan.

Suurin osa meistä ei kuitenkaan vastaa mallinuken vartaloa. Ja, miksi pitäisikään?

 

 

Siispä haluaisin haastaa sinutkin mukaan. Kyseenalaistetaan vallalla oleva kauneuskäsitys. Ollaan rohkeasti kaiken kokoisia ja muotoisia. Näytään sellaisinamme. Omana itsenämme. Tullaan rohkeasti esiin vartaloinemme, kaikkine ominaisuuksinemme. Sallitaan paitsi itsemme, myös kaikkien muiden olla oman kokoisiaan, oman mallisiaan. Niin vaikeaa, kuin se onkin, muistetaan, että ihmisarvoa ei voi mitata vaatekoolla, mittanauhalla, vaa’an lukemalla tai millään muullakaan numeerisella - se on itseisarvoinen tosiasia ja sellaisenaan riippumaton kehon muodosta, koosta tai painosta. Nähdään itsemme kehon, kilojen ja koon takana, omana ainutlaatuisena itsenämme. Ja ennen kaikkea, hyväksytään itsemme sen kokoisina kuin nyt olemme.

 

Minä en mahdu muottiin – älä sinäkään.

 

Kiitos upea Mirkku Merimaa mahtavasta kuvaussessiosta. Olipa voimauttava kokemus! Olet aivan timanttinen nainen!

 

Voit varata oman yksityisen kuvauspäivän ja saat lisätietoa #älämahdumuottiin-kuvauksista täältä: https://ihanaelamys.fi/project/ala-mahdu-muottiin/

 

#älämahdumuottiin #ihananainen #ihanaelämys #älälaihduta #älälaihduta365 #kehopositiivisuus #lupanäkyä #hyväjustsellaisenaan