Entä jos hyväksyisit itsesi ja kehosi?

Kesä on tukalaa aikaa olla omassa vartalossaan, varsinkin jos ei ole tyytyväinen sen muotoon, kokoon tai mittasuhteisiin. Naistenlehtien kesäksi kuntoon-kampanjoiden kevät huipentuu rantakauteen, jolloin bikineillä mitataan onnistumista. Onnistumista laihdutusrumbassa, kuntokuurissa, kiinteytymisessä – ja viime kädessä onnistumista ihmisenä. Omasta vartalosta tulee nopeasti itsetunnon mittari.

Entä jos oma keho nollaakin itsetuntoa, ja toisinpäin?

Oman itsen arvottaminen kehon kautta vie itsetunnon nopeasti matalaksi. Seuraavat seikat voivat kertoa kehonkuvan ongelmista ja heikosta itsetunnosta:

 • Jatkuva vertaileminen toisiin - useimmiten niin, että olet aina itse altavastaajan asemassa. Huomaat aina olevasi huonompi kuin vertailusi kohteet, olivat ne sitten lähiystäviäsi, julkisuuden hahmoja tai ventovieraita kadulla kulkijoita. Tässä vertailussa varmistelet itsellesi omaa huonommuuttasi, mikä ylläpitää matalaa itsetuntoa ja tyytymättömyyttä omaa kehoasi kohtaan.
 • Et pysty ottamaan vastaan kehuja tai kohteliaisuuksia. Pienikin kehu tai kohteliaisuus – varsinkin jos ne koskevat ulkonäköäsi - voi olla vaikea ellei mahdotonta ottaa vastaan, sillä ne eivät tunnu uskottavilta tai epäilet kehunantajan tarkoitusperiä. Saatat myös kuulla kehun itsellesi epäedullisesti, esim. toisen kehu ’näytätpä hyvinvoivalta’ kuulostaa korvissasi kommentilta lihomisesta.
 • Yliherkkyys muiden kanssa vuorovaikutuksessa – heikko itsetunto ja kehonkuvan ongelmat voivat johtaa herkistyneeseen toisten sanomisten, tekemisten ja reagoimisten tarkkailemiseen. Tulkitset herkästi tilanteet ja muiden toiminnat itsellesi epäedullisessa valossa ja tunnet huonommuutta suhteessa muihin.
 • Vaikeus nauttia tästä hetkestä – omaan kehoon liittyvä epävarmuus, heikko itsetunto ja oman itsen jatkuva negatiivinen tarkkaileminen täyttää mielesi niin, ettet pysty nauttimaan tästä hetkestä. Omaan kehoon liittyvät epävarmuuden aiheet vievät keskittymisesi etkä pysty rentoutumaan ja nauttimaan.

Tyytymättömyys itseen ja omaan kehoon, jatkuva paremman vartalon tavoitteleminen ja ikuinen kilpajuoksu itsensä kanssa saattaa olla muodostunut kuin toiseksi luonnoksi. Mutta kuinka paljon energiaa vapautuisikaan, jos voisit vain olla? Jos voisit vain olla ja nauttia olemisesta ilman, että ajatuksesi täyttyisivät kaikista niistä asioista, joita haluaisit itsessäsi muuttaa? Olisitko onnellisempi, jos voisit opetella hyväksymään itsesi sellaisena kuin nyt olet?

Entä, jos omasta kehostaan voisi opetella pitämään sellaisenaan? Ettei sen hyväksyminen olisi enää ehdollista suhteessa siihen, minkä kokoinen, näköinen, muotoinen se on? Että voisi tuntea olevansa arvokas omana itsenään? Entä, jos ehkä joskus voisi jopa rakastaa itseään – ja omaa kehoaan? Olla ehkä vähän ylpeä siitä, ylpeä itsestään?

Jos suhde omaan kehoon on ollut vaikea niin pitkään kuin muistat, vapautuminen negatiivisesta kierteestä voi tuntua mahdottomalta edes ajatuksen tasolla. Haasta silti itsesi ja ota pieniä askelia kohti itsen hyväksymistä – saatat saavuttaa itsearvostuksen, joka ei ole enää horjutettavissa ulkoisilla seikoilla.

 

Tässä muutamia askelia itsen hyväksymiseen:

 • Lopeta itsesi arvottaminen ulkoisin mittarein – olet niin paljon enemmän kuin sentit, kilot, kokolapun numerot, jne.
 • Älä vertaile itseäsi muihin – tai jos sinun on aivan pakko tehdä se, suorita vertailu kerrankin itsellesi edullisessa valossa tai edes realistisesti.
 • Tunnista itsehaukut ja kielteiset ajatuskehät ja lopeta ne heti alkuunsa – väitä ikäville ajatuksille vastaan.
 • Talleta itsellesi muilta saamasi kehut ja kannustukset – ja palaa niihin usein, kertaa niitä ja toistele niitä mielessäsi.
 • Kehu ja kannusta itseäsi aivan kuin lähintä ystävääsi – tee se, vaikka et aluksi uskoisikaan itseäsi
 • Kohtele kehoasi kuin kallisarvoista instrumenttia – helli ja hemmottele sitä, huolehdi sen hyvinvoinnista.
 • Tee sellaisia asioita, joista saat onnistumisen kokemuksia ja jotka nostavat itsetuntoasi – pistä mieleesi, missä asioissa olet hyvä.
 • Kirjoita itsellesi kannustavia lauseita ja ripottele niitä pitkin asuntoasi, ota lompakkoosi ja kuljeta sellaista taskussasi.
 • Vietä aikaa sellaisten ihmisten kanssa, joiden seurassa voit tuntea olosi helpoksi ja jotka arvostavat sinua sellaisena kuin olet.

Muista, että sinä olet upea ja ainutlaatuinen omana itsenäsi. Maailmassa ei ole toista sinunlaistasi ihmistä.  Sinulla on upea ja ainutlaatuinen keho – toista samanlaista ei ole olemassakaan.

Ansaitset olla onnellinen omassa kehossasi.