Syömisen häiriöstä ja tunteiden hallinnasta
Oletko miettinyt, mitä tarkoitusta häiriintynyt syöminen palvelee sinun elämässäsi? Paastoatko tai kiellätkö itseltäsi syömisen tunteaksesi olevasi vallassa ja voidaksesi hallita kehoasi? Ahmitko ruokaa voidaksesi turruttaa tunteita tai saadaksesi mielihyvää? Oksennatko tai urheiletko hullun lailla rangaistaksesi itseäsi tai nollataksesi jotain? Miltä syömishäiriön oireet sinua suojelevat?
Syömishäiriö ei ole vain häiriintynyttä syömistä. Syömisen häiriö on oikeastaan vain sairauden ilmiasu, mutta sen perimmäiset syyt ovat paljon paljon syvemmällä. Syömiseen keskittyminen, siihen liittyvien rituaalien orjallinen noudattaminen tai painon pelonsekainen vahtaaminen voivat suojella hankalilta tunnetiloilta, epämiellyttäviltä ajatuksilta tai kivuliailta muistoilta. Häiriintynyt syöminen toimii silloin hallintakeinona, kun muita keinoja helpottaa omaa oloa ei ole tai ne eivät toimi. Mutta entä jos voisit oppia parempia keinoja helpottaa omaa oloasi?
Ensimmäinen askel on tunnistaa, mitä tarvetta syömishäiriön oire palvelee. Oletko alakuloinen tai masentunut ja haet mielihyvää syömisestä tai syömättömyydestä? Tuntuuko sinusta siltä, että elämässäsi tapahtuu liian isoja asioita ja laihduttaminen antaa sinulle hallinnantunteen? Yritätkö välttää tuntemasta jotain vaikeaa tunnetta ja siksi ahmit itsesi tainnuksiin? Kun tunnistat syömishäiriön funktion, voit alkaa etsiä sille vaihtoehtoista toimintatapaa.
Moni syömishäiriöstä kärsivä tuntee olevansa aivan hukassa tunteidensa kanssa. Ne voivat tuntua liian voimakkailta, tuntemattomilta tai muuten vain hankalilta – jolloin ne tekee mieli sysätä syrjään tai tampata maanrakoon, jotta välttyisi tuntemasta niitä. Elämässä ei kuitenkaan olisi väriä, jos ei tunteita olisi. (Negatiivisten) tunteiden täydellinen hillitseminen tarkoittaa oikeastaan elämistä mustavalkoisena, ilman väriä.
Tunteisiinsa kannattaa kuitenkin tutustua.
Voit opetella tunnistamaan tunteitasi ja nimeämään niitä sen sijaan, että pakenisit niitä suinpäin syömishäiriön oireisiin. On helpompi etsiä helpotusta tunteeseen, jolla on nimi. Epämääräinen ahdistus ei ole enää vellovaa massaa, kun sen moottorina toimivat tunteet nimeää itselleen. Mikä sinua oikeastaan ahdistaa eniten? Oletko stressaantunut? Tunnetko olosi alavireiseksi ja surumieliseksi? Onko turhautunut olosi kiukkua, joka etsii ulospääsyä? Oletko väsynyt, kyllästynyt ja siksi nälkäinen? Kärsitkö yksinäisyydestä?
Seuraavaksi mieti, mitä muuta voisit tehdä helpottaaksesi oloasi – muilla keinoin kuin syömishäiriön oirein? Syömishäiriö saattaa helpottaa oloa hetkeksi, mutta pidemmällä tähtäimellä syömishäiriön oireet vievät sinua vain syvemmälle ikävään noidankehään. Siksi on tärkeää löytää muita keinoja helpottaa omaa oloa, hyvitellä ja hemmotella itseä, lohduttautua ja rauhoittua. Muistele, miten ennen syömishäiriötä sait helpotettua tukalaa oloasi? Olisiko joku keino sellainen, jota voisit kokeilla nyt?
Tässä muutama idea, joita voit kokeilla:
- Soita kaverille – tai laita edes tekstiviesti; sovi tapaamisesta
- Kuuntele sellaista musiikkia, joka helpottaa oloasi (tanssi sen tahtiin?)
- Lähde rentouttavalle kävelylle luonnon helmaan
- Kirjoita tai piirrä paperille tunteesi ja ajatuksesi - anna niiden tulla ulos sensuroimatta
- Katso joku mukaansatempaava elokuva ja unohda huolesi hetkeksi
- Mene kuumaan kylpyyn tai suihkuun – keskity siihen, miltä pisarat tuntuvat ihollasi
- Uppoudu hyvään kirjaan ja lähde mielikuvitusmatkalle kirjan maisemiin
- Tee jotain konkreettista käsilläsi: puutarhatöitä/käsitöitä/askartelua/järjestelyä
- Lähde ulos puistoon, puutarhaan, merenrannalle tai mihin vain ulkoilmaan
- Tee rentousharjoitus (esim. body scan) tai mielikuvaharjoitus, jossa päästät irti ikävästä tunteesta
Tunteita ei voi hallita 100%:sesti. Niitä ei voi myöskään tukahduttaa loputtomiin. Samalla kun tukahduttaa pois negatiivisia tunteita, tulee samalla rajanneeksi paitsi positiivisia tunteitaan, myös elämäänsä. Tunteilla on tärkeä merkitys – niiden tarkoitus on herättää sinut ja kiinnittää huomiosi. Esimerkiksi pelon tunne ja sen eri variaatiot kertovat mahdollisesta vaarasta, siitä, että on syytä olla valpas ja varuillaan. Voisiko epämääräinen ahdistuksesi kieliä siitä, että jännität jotain tai olet epävarma jostain?
Tunnetaitoja harjoittelemalla voi opetella kokemaan erilaisia elämään kuuluvia tunteita ja helpottamaan omaa oloaan muilla keinoin kuin syömishäiriön oirein. Se vaatii uskallusta ja rohkeutta luottaa siihen, että tunteillasi on tarkoitus eikä niitä ole syytä peittää, tukahduttaa tai tampata tuntemattomiin. Oikeastaan päinvastoin: uskaltamalla kokea tunteitasi voit oppia jotain tärkeää itsestäsi!