Joulukalenteri 2018

  1. JOULUKALENTERI luukku 1.

    ENSIMMÄINEN LUUKKU
    Tässä joulukalenterissa on joka päivälle oma ajatus/haaste/tehtävä /mielikuva. Joulukalenteri on minulle hyvä tapa jakaa omia oivalluksiani ja ammattitaitoani, sekä tarjota omia työvälineitäni muiden käyttöön. Tällä tavoin haluan antaa kaikille seuraajilleni lahjaksi jotain.

    Ensimmäisenä haasteena haastan sinut tekemään oman joulukalenterisi. Toteutus vapaa, ideana “avata” joka päivä yksi ”luukku” omasta elämästä tai lahjaksi muille. Toteuta miten parhaaksi näet, siten miten parhaaksi koet. Te itsesi näköinen joulukalenteri!

  2. JOULUKALENTERI luukku 2.

    JANTEN LAKI
    Tiedätkö Janten lain? Sen tavoitteena on saada meidät ajattelemaan, ettemme ole sen ihmeellisempiä kuin muut, ettemme voi saavuttaa sen enempää kuin muut. Mutta eihän se pidä paikkaansa! Olemme jokainen ihmeellisiä, ainutlaatuisia, upeita yksilöitä - juuri sellaisenaan, omana itsenämme.
    Siksi haluaisin haastaa Janten lain ja kirjoittaa sen uudestaan:
    1. Sinä olet ainutlaatuinen ja erityinen. Omana itsenäsi.
    2. Olet yhtä hyvä kuin muut.
    3. Olet viisas.
    4. Olet riittävän hyvä. Juuri nyt. 
    5. Sinä tiedät, osaat ja pystyt.
    6. Olet yhtä arvokas kuin muut.
    7. Sinä kelpaat. Sellaisenaan. 
    8. Muista nauraa. Itsellesi, elämälle.
    9. Sinä olet tärkeä. Sinusta välitetään.
    10. Sinulla on paljon annettavaa.

  3. JOULUKALENTERI luukku 3.
    HAASTE!
    Alkaneen joulukuun kunniaksi haluaisin haastaa kaikkia kokeilemaan ainakin kahden viikon ajan säännöllistä syömisrytmiä. Liian usein arjen kiireessä omat syömiset kärsivät, ja rytmi on mitä sattuu. Siksi: nappaa tästä haaste, joka parantaa jaksamistasi, lisää energiaasi ja tasaa mielialaasi (ainakin jos olet taipuvainen nälkäkiukkuun).
    MITEN? Hyvä syömisrytmi on esim. syödä keskimäärin noin 3–4 tunnin välein monipuolista, ravitsevaa ruokaa. Ja tarpeeksi - ennen kaikkea tarpeeksi! Ihan tavallinen arkiruoka riittää. Tavanomaisessa arjessa päivä alkaa aamiaisella, ja päivään kuuluu kaksi ruokaisaa ateriaa, lounas ja päivällinen. Tarpeen mukaan päivään mahtuu myös 1-2 välipalaa ja kaiken kruunaa kunnon iltapala.
    Sovella vapaasti omaan tarpeeseen, kunhan syöt määrällisesti riittävästi, tarpeeksi usein, välttäen pitkiä välejä mutta liikaa kuitenkaan pingottamatta. Kun syöt, syö joustavasti, sallivasti ja mitään itseltäsi kieltämättä. Anna itsellesi lupa nauttia ja pysähtyä käsillä olevaan ateriaan. .
    Tätä säännöllistä syömisen rytmiä kannattaa kokeilla ainakin kaksi viikkoa. Tämän jälkeen et toivottavasti enää halua siitä luopuakaan.

  4. JOULUKALENTERI, luukku 4.

    3-2-1 KIITÄ-KEHU-KANNUSTA
    Tänään vielä, ennen kuin menet nukkumaan, hengähtää hetkeksi ja käy mielessäsi päiväsi läpi. Paijaa itseäsi lempeästi mielesi sisällä ja kiitä itseäsi tästä päivästä. Selvisit hyvin.
    Sitten: 
    3. Kiitä itseäsi kolmesta asiasta. 
    2. Kehu itseäsi kahdesta asiasta. 
    1. Kannusta itseäsi yhdessä asiassa. 

  5. JOULUKALENTERI, luukku 5. 

    TEHTÄVÄ
    Salli itsesi syödä tänään juuri sitä, mitä mieli tekee, niin paljon kuin tuntuu hyvältä (Huom! Kiinnitä erityisesti huomio siihen, mikä tuntuu hyvältä). Älä kiellä itseltäsi mitään. Tarkkaile samalla, mikä muuttuu. Ehkä huomaat eron siihen, minkälaista syöminen on jyrkkien sääntöjen säätelemänä ja kieltäymyksessä eläen. 
    Kokeile tänään sellaista syömistä, jossa ei tarvitse elää jatkuvassa kurissa ja nuhteessa, ei tarvitse syyllistyä jokaisesta suupalasta eikä varsinkaan tarvitse antaa syömisille ja ruoalle leijonanosaa omasta arjestaan. Huomaatko eroa? 
    Elämään - ja syömiseen - kuuluu erilaiset nautinnot! Salli ne itsellesi. 

    Syömisen kuuluu olla hyvinvoinnin ja mielihyvän - ei kärsimyksen - lähde. Syömisen pitäisi tehdä hyvää!

  6. JOULUKALENTERI, luukku 6.
    HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ!
    Mitä itsenäisyys sinulle tarkoittaa? Yhden määritelmän mukaan itsenäisyys tarkoittaa itsemääräämisoikeutta ja itsenäistä päätösvaltaa. Itsenäisyyden vastakohtana on tällöin olla jonkin muun hallittavana, jonkun muun voiman tai hallinnan alaisena.
    Entä mitä vapaus sinulle tarkoittaa? Eräs määritelmä vapaudelle on rajoitteiden, pakotteiden ja esteiden puuttuminen. Vapautta on erilaista: voi olla vapaus jostain ja vapaus johonkin. .
    Luonnollisesti vapaus ja itsenäisyys merkitsevät itse kullekin eri asioita ja niillä on erilainen merkitys meistä jokaiselle. Kysymys kuuluu: oletko sinä (riittävän) vapaa ja itsenäinen niillä elämänalueilla, joilla on sinulle merkitystä?
    Toisinaan esimerkiksi syömisestä tai liikkumisesta (tai jostain muusta ongelmasta) muodostuu vapauden vievä kahle, joka riistää ihmisen itsenäisyyden. Siitä voi kieliä esimerkiksi se, että tuntee joutuvansa jatkuvasti hallinnoimaan tai menettävänsä hallinnan tunteen (itsenäisyys) tai ettei voi vapaasti valita tai että että on liikaa rajoitteita tai pakottamista (vapaus). Tuntuuko tutulta?
    Miten sinä voisit lisätä tänään omaa itsenäisyyttäsi ja parantaa omaa vapauttasi?

  7. JOULUKALENTERI, luukku 7.

    AJATUSTEN MUOKKAAMINEN
    “Minä en osaa”
    “Minä en pysty”
    “Minä en uskalla”
    “Minä en voi” … jne …
    Ajatuksilla on valtava voima kaikessa toiminnassamme. Luhistamalla itse itseäsi ja ennakoimalla negatiivista lopputulemaa torpedoit vain omat mahdollisuutesi onnistua. Siispä: sen sijaan, että hoet itsellesi negaatioita siitä kaikesta, mitä et osaa, uskalla tai mihin et pysty, kokeile välillä vaihtaa taktiikkaa. .
    Mitä se vaatii? Tiputa yksi e-kirjain pois ja siirrä n-kirjain verbin perään. Ja ala hokea.
    . “Minä osaan”
    “Minä pystyn”
    “Minä uskallan”
    “Minä voin” … jne …
    Kokeile tätä vähintään viikon ajan ja katso, mitä tapahtuu? Uskallan väittää, että onnistumisen mahdollisuutesi kasvavat, jos hoet itsellesi osaamista, pystymistä, uskaltamista ennemmin kuin sitä, ettet osaa, pysty siihen tai uskalla kuitenkaan.

  8. JOULUKALENTERI, luukku 8.
    VAIKEA AJATUS?
    Joskus omat ajatukset tuntuvat ylivertaisilta objektiivisilta totuuksiolta - vaikka tosiasiassa omat ajatukset ovat kaunan objektiivisesta totuudesta, eivätkä varsinkaan ole kaikkivoipaisia, ylivoimaisia.
    Ensi kerralla kun painiskelet vaikean ajatuksen kanssa, kokeile tätä tekniikkaa:
    1. Tunnista vaikea ajatus
    2. Pue se sanoiksi
    3. Kirjoita se paperille
    4. Laita sen ympärille “lainausmerkit” (joka kertoo sinulle, että kyseessä on vain ajatus)
    5. Lisää tämän lauseen eteen: Minulla on ajatus, että… (“oma ajatuksesi”) tai minulle tuli mieleen, että… tai nyt ajattelen, että…
    Tämä tekniikka auttaa sinua saamaan hieman etäisyyttä hankaliin ajatuksiin ja arvioimaan niitä pienen etäisyyden päästä. Ajatuksesi eivät ole totuuksia. Sinä et ole yhtä omien ajatustesi kanssa. Ajatukset ovat vain ja ainoastaan ajatuksia, oman mielesi tuotetta. Muistathan sen seuraavan kerran, kun painiskelet vaikeiden ajatusten kanssa?

  9. JOULUKALENTERI, luukku 9.
    ITSESTÄ VÄLITTÄMINEN
    Tänään: kerro itsellesi, että välität.
    Jos et vielä pysty rakastamaan itseäsi, yritä edes sanoa itsellesi ääneen, että tykkäät tai välität - edes että ”olet ihan OK”.
    Ja vielä, mieti, miten voisit osoittaa tämän välittämisesi käytännössä? 
    Mikä yksittäinen tai useampi teko tänään osoittaisi erityisesti itsestäsi välittämistä?
    Miten voisit tänään välittää vähän enemmän? 
    Miten voisit helliä ja huomioida itseäsi tänään?

  10. JOULUKALENTERI, luukku 10.
    ITSEKUNNIOITUKSEN JULISTUS
    ”Minä olen minä. 
    Olen ainutlaatuinen. Koko maailmassa ei ole toista kaltaistani ihmisolentoa - minulla on aivan omat sormenjälkeni ja omat ajatukseni. Minua ei sylkäisty ulos muotista kuin pullonkorkkia ollakseni toisen korkin kaksoisolento. 
    Omistan itsessäni kaiken; ruumiini, ja voin tehdä sillä mitä haluan; mieleni ja kaikki sen ajatukset ja ideat; tunteeni, sekä iloiset että tuskalliset. Omistan ihanteeni, unelmani, toivoni, kuvitelmani, pelkoni. Pidätän oikeuden ajatella ja tuntea muista poikkeavalla tavalla ja suon muille näiden oikeuden omistani poikkeaviin ajatuksiin ja tunteisiin. 
    Omistan kaikki voittoni ja menestykseni. Omistan myös kaikki epäonnistumiseni ja erehdykseni. Minä aiheutan sen minkä teen ja olen vastuussa omasta käyttäytymisestäni. Haluan sallia itselleni epätäydellisyyden. Kun teen virheitä tai epäonnistun, tiedän, etten ole epäonnistunut ihminen - olen yhä ok - ja hylkään itsestäni jotain sopimatonta ja tulen kokeilemaan uusia keinoja. 
    Nauran vapaasti ja kovaäänisesti itselleni - se on tervettä itserohkaisua. Minusta on hauska elää ihoni sisällä. Muistan, että ovi kaikkien elämään vaatii tämän huokauksen: Kunnioita itseäsi.
    Minulla on arvoni ja merkitykseni.
    Minä olen minä, ja minä olen ihan mukava.” - Virginia Satir - 

  11. JOULUKALENTERI, luukku 11. 

    3 ASIAA
    Ota hetki aikaa ja pysähdy miettimään (kirjoita halutessasi ylös paperille):

    1. - mitkä 3 asiaa saivat tänään hymyn huulillesi?
    2. - mistä 3 asiasta haluaisit kehua tai kiittää itseäsi tänään?
    3. - mitkä 3 oivallusta teit tänään, jotka haluaisit muistaa huomenna? j

  12. JOULUKALENTERI, luukku 12.
    12 PÄIVÄÄ JOULUUN! Joulukalenterissakin jo puoliväli.
    Monilla meistä joulun alusviikot ovat ehkä vuoden stressaavinta aikaa. Ovatko ne sitä myös sinulle?
    Tänä vuoden pimeimpänä aikana moni meistä kärvistelee vähillä unilla, heikolla jaksamisella, huonolla syömisellä ja tekee enemmän kuin voimavarat antaisivat myöten. On ehdittävä paljon kaikenlaista ennen joulua ja samaan aikaan pystyttävä rauhoittumaan jouluun ja nauttimaan siitä. Ristipaineet vaativat veronsa. Minkälaista veroa sinä olet maksanut viime päivinä?
    Aina stressitekijöiden määrään ei voi välttämättä vaikuttaa, mutta kaikessa paineessa kannattaa kuitenkin priorisoida ja keskittyä olennaiseen. 
    Mikä tekee sinulle joulun? Puhtaat kotinurkat ja työasiat järjestyksessä vai levollinen mieli ja läsnäoleminen läheisten kanssa? 
    Muistathan että joulun jälkeenkin on elämää! 
    Armollisuus ennen kaikkea!

  13. JOULUKALENTERI, luukku 13.

    HYVÄÄ LUCIAN PÄIVÄÄ!
    Lucia tulee latinankielisestä sanasta lux, joka tarkoittaa valoa. Lucia-päivää vietetäänkin keskellä pimeintä talvea valon juhlana. Lucia-neidon kantama kynttilä symboloi valoa ja lämpöä. 
    Mikä tuo sinulle valoa tänään? Mikä saa mielesi lämpimäksi? Mikä saa sydämesi läikähtämään ilosta, valosta, toivosta? 
    Tänään on hyvä päivä luoda valoa maailmaan, tuoda iloa ympärilleen ja lämpöä läheisilleen. Mitä voisit tänään tehdä sellaista, joka antaisi valoa jollekin? Miten voisit toimia niin että joku sinulle tärkeä saisi tänään lämpöä osakseen? 
    Lämmintä ja valoisaa Lucian-päivää!

  14. JOULUKALENTERI, luukku 14.

    JOULUMAA

    Tänään haluan jakaa itselleni merkityksellisimmän joululaulun sanat. Se on Katri Helenan Joulumaa, varmasti tiedätkin sen. Nämä sanat vain koskettavat, joka vuosi yhtä paljon. Toivottavasti ne koskettavat sinuakin.

    Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy / Sinne saattaa löytää vaikka paikallansa pysyy / Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa / Itsestäni etsittävä on mun joulurauhaa / Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta / Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta / Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä / Joulumaa jos jokaiselta löytyy sydämestä! / Joulumaasta kuvitellaan paljon kaikenlaista / Kuinka toiveet toteutuu ja on niin satumaista / Voi, jos jostain saada voisin suuren puurokauhan / Sillä antaa tahtoisin mä maailmalle rauhan! / Joulumaa on muutakin kuin pelkkää toiveunta / Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta / Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä / Joulumaa jos jokaiselta löytyy sydämestä! / Joulumaasta uskoo moni onnen löytävänsä / Mutta sepä kätkeytyy tai narraa etsijänsä / Onnea kun mikään mylly valmiiksi ei jauha / Itsestään on löydettävä ihmisen vain rauha / Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta / Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta / Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä / Joulumaa jos jokaiselta löytyy sydämestä! / Joulumaa on muutakin kuin pelkkää toiveunta / Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta / Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä / Joulumaa jos jokaiselta löytyy sydämestä!

  15. JOULUKALENTERI, luukku 15.
    MITÄ TARVITSET JUURI NYT? 
    Pysähdy hetkeksi ja havainnoi omia tuntemuksiasi ja tarvetilojasi tällä hetkellä. Mitä kaipaat? Mitä sinulta puuttuu? Mitä toivot saavasi? 
    Nimeä ne itsellesi ääneen tai mielessä.
    Juuri nyt kaipaan eniten :
    ____ unta, lepoa ja parempaa jaksamista
    ____ arjen turvallisuutta ja ennustettavuutta 
    ____ hengähdystä ja rentoutumista 
    ____ liikettä, liikkumista ja liikuntaa
    ____ ruokaa ja juomaa
    ____ virikkeitä ja virkistäytymistä
    ____ tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä
    ____ myötätuntoa itseäni kohtaan
    ____ rohkeutta ottaa vastaan tunteita
    ____ kykyä päästää irti vahingoittavista ajatuksista
    ____ levollisuutta ja mielenrauhaa 
    ____ kykyä hyväksyä erilaisia asioita
    ____ hellyyttä ja hemmottelua 
    ____ harkintaa ja viisautta
    ____ muuta, mitä?
    Mitä voisit tehdä käytännössä tämän tarpeesi toteutumiseksi? Päätä, mitä teet huomenna. Ja mieti valmiiksi, miten toteutat sen. 

  16. JOULUKALENTERI, luukku 16.

    HENGÄHDÄ HETKEKSI
    Stressiä? Kiirettä? Painetta? 
    Hengitä! Hengähdä hetkeksi! .
    Ota itsellesi mukava asento, sulje silmäsi ja hymyile pehmeästi.
    Kun hymyilet, hidasta hieman hengitystäsi. Tee se kuitenkin pakottamatta ja anna ilman kulkea vapaasti omalla painollaan sisään ja ulos. Vain hidasta hieman sen rytmiä.
    Sano itsellesi hengityksen rytmissä: .
    ”Hengitän sisään,
    kehoni on tyyni.
    Hengitän ulos, 
    hymyilen.
    Olen läsnä 
    tässä ja nyt,
    tämä hetki 
    on ihmeellinen.” .
    (Thich Nhat Hahn)
    Toista tätä harjoitusta kunnes olosi on tyynempi tai tunnet itsesi rentoutuvan.

  17. JOULUKALENTERI, luukku 17.

    MITÄ KEHOLLENI KUULUU?
    Lue tämä teksti rauhallisessa paikassa, varaa hieman aikaa ja huolehdi siitä, että voit olla ihan rauhassa. Lue tekstiä pysähdellen, yksi rivi kerrallaan. .
    Ota mukava asento ja hengähdä hetki. .
    Anna hengityksen tasaantua. .
    Anna ajatustesi tasaantua ja rauhoittua. .
    Rauhoita mielesi päivän hälyistä, tehtävistä ja kaikesta turhasta. .
    Päätä lukea vain rivi kerrallaan ja pysähtyä jokaiseen ohjeeseen kerrallaan. .
    Anna itsellesi lupa rentoutua. .
    Kiinnitä huomio omaan hengitykseesi. Anna sille lupa rentoutua. .
    Anna ajatustesi kulkeutua kehon eri osiin. Tarkkaile, mitä niille kuuluu juuri nyt, tässä hetkessä. .
    Kiinnitä nyt huomio jalkoihisi ja varpaisiisi. Anna niiden rentoutua. .
    Kiinnitä sitten huomio jalkoihisi ja anna niiden rentoutua. .
    Seuraavaksi, anna huomiosi kulkeutua vatsan seudulle. Anna vatsan rentoutua. .
    Sitten, kiinnitä huomio selän lihaksiin ja anna niiden rentoutua. .
    Anna vielä huomiosi kulkeutua rintakehän lihaksiin ja anna niiden rentoutua. .
    Kiinnitä sitten huomio käsivarsiisi ja anna niiden rentoutua, aina sormenpäitä myöten. .
    Niska- ja hartiaseutukin rentoutuu. Laske hartiat alas. .
    Päänahka rentoutuu ja kasvojen kaikki lihakset hellittävät hetkeksi. . 
    Kysy hiljaa mielessäsi: Mitä keholleni kuuluu juuri nyt? Mitä kehoni kaipaa minulta eniten?
    Kuuntele kehoasi. Anna vastauksen pulpahtaa mieleesi omaan tahtiin, pakottamatta.
    Voit kiittää kehoasi vastauksista. .
    Kehosi on uskomattoman viisas, se tietää kyllä, mitä se kaipaa. Kehosi kertoo sinulle paljon asioita päivän aikana – kunhan vain pysähdyt kuuntelemaan ja kuulemaan sen viestejä. Mitä se yrittää kertoa sinulle juuri nyt?

  18. JOULUKALENTERI, luukku 18.

    OPETTELE RAUHOITTELEMAAN ITSEÄSI
    Hankalaa olla omien ajatusten kanssa? 
    Epämiellyttävä tilanne? 
    Ahdistusta?
    Mielen päällä jotain ikävää? .
    Elämää ei voi aina hallita tai säädellä mieleisekseen. Sitä voi toki yrittää, mutta emme voi ennen pitkää välttyä tuntemasta epämukavia tunteita, ajoittaista ahdistusta tai alakuloa. Silloin on tärkeää osata rauhoitella itseään, tyynnytellä kiihtymystään, lohduttaa pahaa mieltään, olla itselleen tukena ja turvana. .
    Oli tilanne kuinka hankala tai piinaava tahansa, se todennäköisesti ei kuitenkaan kestä ikuisesti. Jos ja kun olet hankalassa tilanteessa tai paikassa (kuvainnollisesti tai konkreettisesti), sinun kannattaa ensisijaisesti pyrkiä tyynnyttämään hätääntyvää mieltäsi ja helpottamaan omaa oloasi. Sano itsellesi että tämä menee ohi, että selviät kyllä, että sinä pystyt siihen. .
    Voit sanoa esim.
    ”Ei mitään hätää”
    ”Tämä menee kyllä ohi”
    ”Tämä on vain väliaikaista”
    ”Nyt tuntuu pahalta, mutta se helpottaa pian”
    ”Selviän tästä kyllä”
    ”Minä pystyn tähän”
    ”Nyt on paha olla, mutta kohta helpottaa”
    Älä soimaa itseäsi tunteistasi tai ajatuksistasi, sillä ne ovat oikeutettuja. Tunteet ovat aina oikeita - ei ole olemassa oikeita tai vääriä tunteita. Sinä tunnet juuri nyt niin ja se on absoluuttisen oikea tunne juuri nyt ja tällä hetkellä. Kun annat tilaa tunteillesi nousta ja tulla tietoisuuteen, niiden pahin pisteliäisyys hälvenee hieman. Älä syytä itseäsi tuntemisesta tai ajattelemisesta - lohduta, helpota, rauhoita, tyynnytä, kuuntele, anna tilaa, mutta älä syytä tai syyllistä. - Mitä voisit sanoa itsellesi juuri nyt? - Miten voisit paremmin rauhoitella itseäsi? - Mikä auttaisi sinua kestämään hankalan olosi ja helpottamaan sitä? - Miten uskaltautuisit kohtaamaan ”kasvokkain” näitä hankalia tunteita? .

  19. JOULUKALENTERI, luukku 19.
    HALAAMISHARJOITUS

    Milloin olet viimeksi halinut ja hellinyt itseäsi?
    Jos sinun on mahdollista halia jotakuta toista, tee se: hali oikein kunnolla. Jos sinun ei juuri nyt ole mahdollista halia muita, halaa itseäsi. Jos et juuri nyt voi halia itseäsi, voit myös kuvitella halaavasi itseäsi. Aivojen tasolla vaikutus on lähes sama.
    Kosketus vapauttaa oksitosiinia, joka on ns.rakkaus- ja läheisyyshormonia. Sitä erittyy esimerkiksi kosketuksessa, halatessa, läheisyydessä. Oksitosiini erittyy erityisen voimakkaasti äidin ja lapsen välillä ja toisiaan rakastavien kumppaneiden välillä. Se tuottaa turvallisuuden tunnetta, rauhoittaa negatiivisia tunteita, tyynnyttää mieltä ja laskee elimistön stressiä.
    Anna hellä halaus itsellesi erityisesti silloin, kun tunnet olosi kurjaksi tai yksinäiseksi, sinulla on elämässäsi järkytystä, koet alakuloa tai jännitystä tai vaivut huonoihin ajatuksiin. Anna itsellesi lujanlempeitä, hellän ystävällisiä ja rakastavia halauksia aina ja varsinkin silloin, kun sinulla on vaikeaa ja kärsit. Lohduta itseäsi fyysisesti.
    Voit paijata itseäsi, silittää käsivarttasi, sivellä kasvojasi tai keinuttaa kehoasi. Voit kietoa kätesi olkapäiden ympäri ja rutistaa. Voit paijata reisiä, jalkoja, silitellä niitä hellästi. Voit kuljettaa katsettasi kuin lempeää kosketusta pitkin kehoasi. Muista olla lempeä, hellä, ystävällinen, lohduttava ja pehmeä itsellesi. .
    Huomioi miltä kehossasi tuntuu.

  20. JOULUKALENTERI, luukku 20.
    NAUTI LUMESTA!

    Joulu lähestyy! Onneksi meitä hemmotellaan ihanan talvisilla keleillä ja joulukin näyttäisi olevan valkoinen. . 
    Oletko ollut jo ulkona nauttimassa talvisäästä?
    Lumi tekee omanlaisensa äänimaiseman, kun kaikki hiljenee luonnon ikioman äänenvaimentimen laskeuduttua maahan ja puiden oksille. Oletko huomannut, miten äänimaailma on muuttunut lumen tultua? .
    Ulkona pakkasessa on myös helppo kokeilla erilaisia tapoja olla enemmän läsnä omassa kehossaan. Keskity hetkeksi hengittämään kuivanraikasta pakkasilmaa, miltä se tuntuu sieraimissa?Entä miltä kuulostaa kenkien alla narskuva lumi? Miten askelluksesi muuttuu kun alla on jäätä ja liukasta (kuljethan varovasti!)? Miltä tuntuu pakkanen tai tuulenpuuska poskipäissä? Lumi muuttaa muotoaan pakkasen mukaan, kokeile vaikka, saatko pyöritettyä lumipalloa vai onko lumi jo liian pakkaslunta lumipalloihin. .
    P.S. Milloin viimeksi teit lumienkeleitä?

  21. JOULUKALENTERI, luukku 21.
    21 VINKKIÄ

    21 on minun lempinumeroni! Sen kunniaksi annan 21 ideaa tai vinkkiä, tekoa tai lahjaideaa, joista jokaisen ehdit vielä toteuttaa ennen joulua - joko itsellesi tai läheisellesi!

    1. Laita sosiaalinen media kiinni, nosta kännykkä hyllyn päälle, laita se äänettömälle ja keskity vain ja ainoastaan lähelläsi oleviin ihmisiin
    2. Soita hyvälle ystävälle, toivota hänelle hyvää joulua ja vaihda samalla kuulumisia kaikessa rauhassa - annat samalla aikaa lahjaksi
    3. Soita lempimusiikkiasi (tai jos olet jouluihminen niin kuin minä olen, joululauluja) kovalla stereoista ja tanssi sen tahtiin (estoitta, ilman itsekritiikkiä!)
    4. Jouluostosten lomassa, mene kahvilaan ja nauti kiireetön erikoiskahvi tai tee. Kutsu joku mukaasi, sovi tapaaminen kahvilaan ja nauti puhtaalla omatunnolla “varastetusta” ajasta.
    5. Osta itsellesi tai läheisellesi joulukukka - mikset ostaisi myös yksinäiselle vanhukselle
    6. Pidä tauko siitä, mitä ikinä olitkaan tekemässä, nouse ylös, venyttele ja oio jäseniäsi, hengähdä syvään ja jatka vasta sitten kun olet hetken hengähtänyt
    7. Katso joku tunnelmallinen joululuelokuva, kustu joku seuraksesi sitä katsomaan tai käperry itse viltin alle sohvalle siitä nauttimaan
    8. Polta tuoksukynttilää ja päätä keksittyä 3 min ainoastaan sen liekin seuraamiseen (erinomainen tietoisuustaitoharjoitus!)
    9. Laita märkä (kuuma/kylmä) pyyhe otsallesi, kurkut silmille, käsirasvat käsiin, villasukat jalkaan ja ota 15 min torkut sohvalla
    10. Purista itsellesi tuore appelsiinimehu ja nautiskele se jääpalojen kera

    11. Mene aikaisin nukkumaan tai silloin, kun sinua väsyttää
    12. Laula joululauluja tai hanki/lainaa jostain joululevy jota voit kuunnella 
    13. Leivo pipareita ja joulutorttuja, tai paista vaikka joulupullia - kotiin leviää ihana tuoksu. Osan voit antaa lahjaksi.
    14. Osta ensi vuoden kalenteri ja kirjoita sen sivuile muutamia terveisiä menneisyydestä, kannustavia lauseita tai voimaannuttavia ajatuksia
    15. Käy hakemassa lähimetsästä tai kuusikauppiaalta kuusenoksia, koristele niillä kotia tai ulko-oven vierustaa
    16. Kirjoita itsellesi tai jollekulle muulle kannustava kirje ja postita se
    17. Hymyile vastaantuleville ihmisille kaduilla, kaupassa, missä hyvänsä. Huomaa kuinka monta hymyä saat takaisin.
    18. Anna rahaa hyväntekeväisyyteen.
    19. Anna lahjaksi aikaa ja läsnäoloa: tee lahjakortteja muille, joilla lahjoitat aikaasi tai vaivaasi, esim. siivous, lapsenhoito, kokkausapu tms.
    20. Tee jotain sellaista, mistä olet haaveillut koko vuoden. Toteuta se, mikä on jäänyt vielä tekemättä. Anna itsellesi lupa. 
    21. Rauhoitu. Nauti. Ota aikaa itsellesi. Hengähdä. Höllää.

    Mitä näistä voisit kokeilla jo heti tänään/tällä viikolla?

  22. JOULUKALENTERI, luukku 22.
    KOHTI VALOA!
    Tänään lauantaina 22. joulukuuta pitkän syksyn pimeys taittuu kun alamme kulkea taas kohti valoisampia aikoja! Tänään koittaa talvipäivänseisaus pohjoisella pallonpuoliskolla. Se on ainakin minulle juhlapäivä: kohti valoa ja aurinkoa ja pidempiä päiviä! Kohti parempaa jaksamista ja aurinkoenergiaa!
    Täällä pääkaupunkiseudulla päivän pituus on tänään lyhimmillään: vain 5 tuntia ja 49 minuuttia. Jo huomenna päivänvaloa on muutama hetki enemmän.
    Tästä on ihana ponnistaa taas kohti valoa! 

  23. JOULUKALENTERI, luukku 23.

    ÄLÄ STRESSAA SYÖMISISTÄ!
    Joulun ajan syömisistä ei todellakaan kannata liiaksi stressata, kyse on kuitenkin ajallisesti lyhyestä ajanjaksosta, lopulta vain muutamasta päivästä.
    Poimi tästä viime hetken vinkit joulusyömisiin:
    • Pyri syömään pääasiassa nälän ja kylläisyyden mukaan : nälkää kuunnellen, kylläisyyttä kunnioittaen. Syö kunnon ruokaa kun sinulla on nälkä ja lopeta, kun tunnet itsesi kylläiseksi. .
    • Älä panttaa syömisiä syödäksesi myöhemmin isommin. Älä myöskään säästele nälkää tai kasvata sitä, jotta voit syödä kunnolla. .
    • Jos tulet syöneeksi liikaa, ei hätää! Ylensyöminen on ihan tavanomaista joulun aikaan. Sinun ei tarvitse kompensoida tai pyrkiä nollaamaan syömisiäsi sen enempää, kehosi tasapainottaa sen kyllä. .
    • Kun syöt, anna itsellesi lupa nauttia. Keskity syömisiin ja unohda kaikki siihen liittyvä turha painolasti. .
    • Ei ole olemassa hyviä tai pahoja ruokia. Jos jaottelet ruokia kielletty-sallittu-akselilla, nyt on hyvä hetki horjuttaa uskomuksiasi. Tasapainoinen ruokasuhde nojaa joustavuuteen. .
    • Älä syyllisty syömisistäsi - syöminen ja syyllisyys on huono yhdistelmä eikä palvele kenenkään hyvinvointia, vähiten sinun itsesi. .
    • Unohda ansaintalogiikka: sinun ei tarvitse ansaita herkutteluja, varsinkaan millään kepulikonsteilla. .
    • Älä käy myöskään kauppaa syömisistäsi tai harrasta ”vaihtotaloutta” (esim. ”jos nyt syön vain kevyesti tai liikun tämän verran, voin illalla syödä enemmän”). .
    • Älä kiellä itseltäsi mitään jyrkästi. Kaikki ruoat ovat sallittuja. Niin jouluna kuin milloin tahansa muulloinkin. .
    • Jouluruoista ei kannata liikaa stressata, eikö jouluna kuulu ajatella kaloreita, kiloja, rasvaa, herkkujen sallittavuutta tai ruokien lihottavuutta (kuten ei minään muunakaan aikana vuodessa!)
    • Sen sijaan, että annat syömisten varastaa huomiosi, tee mieluummin jotain muuta! Vietä aikaa muiden kanssa, pelaa lautapelejä, katso elokuva, ota torkut, käy ulkona happihyppelyllä, lue mukaansatempaavaa kirjaa, neulo tai tee käsitöitä, kirjoita tai leiki lasten/lemmikin kanssa, tee jotain itsellesi mieluisaa. Nauti. Lepää. Rentoudu. Höllää!

  24. JOULUKALENTERI, luukku 24.
    IHANAA JOULUA!
    Anna joulun tulla. Anna rauhan laskeutua. Nyt on tohina, kiire ja paine ohi. Nyt on aika pysähtyä ja olla läsnä. Joulu on ennen kaikkea mielentila. Ota se vastaan ja anna sen vallata mielesi ja täyttää sydämesi. .
    Toivon sinulle ihanaa joulua, levollista oloa, hyvää mieltä ja vapautta. Nauti joulusta, niin paljon kuin voit. Muista armollisuus, joustavuus, lempeys itselle. Ota mieluummin itseäsi kädestä, kuin niskasta. .

IMG_7060.JPG