Miten selvitä Joulusta ja Uudesta Vuodesta?
Joulunaika ja Uuden Vuoden alku on monille syömisensä kanssa kamppailevalla vuoden piinallisinta aikaa.
Siksi kokosin muutamat konkreettiset ohjeet, miten selviytyä syömisten osalta joulun ja uudenvuoden välisen ajan syömisistä (ja oikeastaan, Uuden Vuoden ja joulun välisen ajan yhtä lailla!):
Syö säännöllisesti ja riittävän tiheästi pitkin päivää, ja huolehdi siitä, että ateriavälit eivät veny yli neljän tunnin.
Syö pääasiassa nälän ja kylläisyyden mukaan. Syö kunnon ruokaa kun sinulla on nälkä ja lopeta, kun tunnet itsesi kylläiseksi.
Kiinnitä huomio siihen, että kun syöt, syöt määrällisesti riittävästi kerralla. Älä panttaa syömisiä syödäksesi myöhemmin isommin.
Älä säästele nälkää tai kasvata sitä jotta voit syödä kunnolla - syö nälkää kuunnellen, kylläisyyttä kunnioittaen.
Jos tulet syöneeksi liikaa, ei hätää! Ylensyöminen on ihan tavanomaista joulun aikaan. Sinun ei tarvitse kompensoida tai pyrkiä nollaamaan syömisiäsi sen enempää, kehosi tasapainottaa sen kyllä.
Sinä itse päätät, mitä, milloin ja miten paljon syöt - kuuntele kehoasi (älä syömishäiriötä, muiden asenteita tai hankalia ajatuksia). Älä anna muiden liiaksi määritellä syömisiäsi.
Kun syöt, anna itsellesi lupa nauttia. Keskity syömisiin ja unohda kaikki siihen liittyvä turha painolasti.
Ei ole olemassa hyviä tai pahoja ruokia. Jos jaottelet ruokia kielletty-sallittu-akselilla, nyt on hyvä hetki horjuttaa uskomuksiasi. Tasapainoinen ruokasuhde nojaa joustavuuteen.
Älä syyllisty syömisistäsi - syöminen ja syyllisyys on huono yhdistelmä eikä palvele kenenkään hyvinvointia, vähiten sinun itsesi.
Unohda ansaintalogiikka: sinun ei tarvitse ansaita herkutteluja, varsinkaan millään kepulikonsteilla.
Älä käy myöskään kauppaa syömisistäsi tai harrasta ”vaihtotaloutta” (esim. ”jos nyt syön vain kevyesti tai liikun tämän verran, voin illalla syödä enemmän”).
Älä kiellä itseltäsi mitään jyrkästi. Kaikkea ei tarvitse toki syödä kaksin käsin tai ahtaa ähkyyn asti, mutta mikään ei ole kiellettyä. Kaikki ruoat ovat sallittuja. Niin jouluna kuin milloin tahansa muulloinkin.
“Ei sillä ole väliä, mitä syö joulun ja uuden vuoden välissä vaan sillä, mitä syö Uuden Vuoden ja joulun välissä”, sanotaan. Kuten Aivosumutorvikin blogissaan toteaa, juhlapyhät eivät pilaa kenenkään painonhallintaa.
Jouluruoista ei kannata liikaa stressata, ravitsemussuositustenkin mukaan ruokavalioon mahtuu positiivisia sattumia. Jouluna ei kuulu ajatella kaloreita, kiloja, rasvaa, herkkujen sallittavuutta tai ruokien lihottavuutta (kuten ei minään muunakaan aikana vuodessa!)
Jos jouluna tai uutena vuotena jokin menee mielestäsi pieleen syömisissäsi, yritä muistaa suhteellisuudentaju: kyse on ajallisesti lyhyestä ajanjaksosta, lopulta vain muutamasta päivästä vuoden 365:stä. Ja, koko elämässäsi tämä on vain yksi joulu muiden joukossa, ensi jouluna asiat voivat olla toisin. Kaikki ei ole pilalla!
Jos olo tuntuu tukalalta tai syömisiin/kehoon liittyy ahdistusta - suuntaa ajatukset muualle! Vietä aikaa muiden kanssa, pelaa lautapelejä, katso elokuva, ota torkut, käy ulkona happihyppelyllä, lue mukaansatempaavaa kirjaa, neulo tai tee käsitöitä, kirjoita tai leiki lasten/lemmikin kanssa.
Muista kaikessa armollisuus, joustavuus, lempeys itselle. Ota mieluummin itseäsi kädestä, kuin niskasta. Tämä pätee niin syömisissä, kuin kaikessa muussakin.
Ja, viimeiseksi, muttei vähäisimpänä: Joulua ja Uutta Vuotta ei kuulu automaattisesti seurata joku laihdutuskuuri, kevennyskampanja tai dieetti vaikka se vuoden kuuminta laihdutussesonkia onkin. Unohda kaikenlaiset painonhallinnan pikavoitot. Torppaa kuuriratkaisut. Älä ryhdy dieetille. Vastusta laihduttelemisvimmaa. Tähtää ennemmin hyvinvointiin.
Lue vielä Syömishäiriöliitto-SYLI r:n upean viisaan Katri Mikkilän kolmen askeleen ohjeet jouluun täältä: Ihana kamala joulu (ei lisättävää! <3)
Joustavaa, mutkatonta, vapaata ja nautinnolllista joulunaikaa ja onnenkantamoisia Uuteen Vuoteen! Olkoon tuleva ruokavuosi joustava, mutkaton, vapaa ja nautinnolllinen!