#kasvurauha

Sain Twitterissä #kasvurauha-haasteen. Tämä haaste pohjaa upean viisaan Jenny Lehtisen luotsaaman Vaakakapina-liikkeen julistamaan #kasvurauhaan. Sen mukaan lapsen paino on aina aikuisten asia, eikä lapsen pidä joutua kantamaan huolta ja vastuuta omasta painostaan tai kehostaan.

Tartuin tietenkin intomielin tähän haasteeseen. En pelkästään siksi, että olen vanhempi ja minulla on lapsi jonka toivon voivan aina nauttia estoitta omasta kehostaan ja olla ylpeä siitä. Vaan siksi, että ajattelen kasvurauhan takaamisen lapselle olevan jokaisen aikuisen velvollisuus. Minä aion omalta osaltani tehdä kaikkeni, että mahdollisimman moni lapsi voisi kasvaa mahdollisimman pitkään suojassa ympäristön ja yhteiskunnan haavoittavilta kommenteilta, ulkonäköpaineilta, vääristyneiltä kauneusihanteilta, ja suoranaiselta kehovihalta.

Ja haluan haastaa myös SINUT mukaan!

~~~

Synnymme rakastamaan omaa kehoamme. Syntymästä saakka jokainen meistä kokee suurta ylpeyttä omasta kehostaan. Se on parasta, kiehtovinta ja upeinta, mihin olemme koskaan aiemmin tutustuneet. Kehollinen itsetuntomme muotoutuu jo aivan lapsuudessa. Pikkulapsi on aluksi voimakkaasti kehollinen olento mutta vähitellen käsitys itsestä ja omasta kehosta suhteessa muihin laajenee. Käsitys siitä, miten hyvä oma keho on rakentuu pala palalta, muun muassa ympäristöstä saatavan palautteen perusteella. Lapsen kasvaessa omassa kehossa tapahtuvat fyysiset muutokset ja kehon uudet piirteet asettavat jo itsessään haasteita hyväksymiselle. Viimeistään nuoruudessa jokainen meistä painiskelee epävarmuuksien kanssa, eikä vähiten omaan kehoon liittyvien.

Valtaosa lapsista ja nuorista on jossain vaiheessa enemmän tai vähemmän tyytymättömiä omaan vartaloon, sekä epävarmoja omasta kehosta ja kelpaavuudesta. Monella heistä on jo itsellään huolta omasta painostaan tai oman kehon sopivuudesta, sitä ei siis ole mitään syytä lisätä entisestään. Päinvastoin, silloin kun lapsen tai nuoren itsetunto on koetuksella on aikuisella tuhannen taalan paikka toimia puskurina - ja taata lapselle kasvurauha.

Aikuisen tehtävä on:

 • Suojata lapsen tuntemusta siitä, että hän on sellaisenaan oikeanlainen - täysin riippumatta siitä, minkälainen hänen ulkoinen kehonsa on

 • Korostaa lapselle sitä, että hän on hyväksytty juuri sellaisena kuin hän on

 • Pitää yllä ja lisätä lapsen myönteistä käsitystä omasta kehostaan

 • Kasvattaa lasta arvostamaan itseään ja omaa kehoaan juuri sellaisenaan

 • Opettaa pitämään huolta omasta kehostaan ja hyvinvoinnistaan - ilman mitään painovaatimuksia, indeksimääreitä tai ulkoisia mittoja

Yhtä lailla pienten kuin vähän isompienkin lasten iloa ja ylpeyttä itsestä ja omasta kehosta ja sen ominaisuuksista tulisi suojata kaikin keinoin niin, että aikuisenakin voisi tuntea samoin: olla tyytyväinen itseensä ja juuri omanlaiseen kehoonsa. Olla ylpeä siitä, mitä kaikkea se onkaan ja mihin kaikkeen se pystyykään. Ja ennen kaikkea, rakastaa ja kunnioittaa sitä kuin kallisarvoisinta aarrettaan.

~~~

Tässä kasvurauhaa tukemaan vielä muutama konkreettinen vinkki:

 • Kehu, kannusta ja ihastele! Kerro lapselle, kuinka ainutlaatuisen ihana, upea ja arvokas hän on, juuri sellaisenaan. Kehu vuolaasti, kannusta rohkeasti ja ihaile estoitta – et voi tehdä sitä liikaa!

 • Unohda ulkonäkökeskeiset kommentit. Ulkonäkökeskeiset kommentit lapsen tai muiden painosta, koosta, ulkomuodosta tai niissä tapahtuneista muutoksista saattavat haavoittaa, vaikka ne olisikin tarkoitettu harmittomiksi.

 • Kehu ennemmin sisäisiä ominaisuuksia. Kiinnitä huomio siihen, että kehuessasi lasta tai muita ihmisiä lapsen kuullen kehut ennemmin sisäisiä ominaisuuksia kuin ulkoisia piirteitä.

 • Puhu kaikenlaisista kehoista arvostavasti. Opeta lapsi arvostamaan kaikenlaisia kehoja ja kehonmuotoja, äläkä vahingossakaan tule liittäneeksi niihin mitään lisämääreitä.

 • Näytä itse esimerkkiä. Lapsi mallintaa tapaa suhtautua itseen ja omaan kehoon suoraan aikuisilta - esim. vanhemman tapa puhua itsestä ja itselleen tarttuu lapseen. Puhu arvostavasti itsestäsi ja omasta kehostasi - älä ikinä hauku, soimaa tai kritisoi itseäsi lapsen kuullen!

 • Ole ainutlaatuisen ihana oma itsesi. Lapselle vanhempi ja moni aikuinen on ainutlaatuisen ihana. Sellaisenaan. Ethän riko lapsen mielikuvaa omalla itsekritiikilläsi? Kiinnitä myös huomio siihen, miten katsot itseäsi peilistä.

 • Ja P.S. älä laihduta! Et halua välittää kasvuikäiselle viestiä, että on ihailtavaa, suotavaa tai jopa toivottavaa olla jollain laihdutuskuurilla, kiinteytysdieetillä tai mukana jossain keventämiskampanjassa.

~~~

Lasten ja nuorten kasvurauhaa voit tukea tulostamalla #kasvurauha-julisteen täältä ja kiinnittämällä sen näkyviin esimerkiksi neuvolan, koulun tai päiväkodin ilmoitustaululle.

Kuva Annukka Palmén-Väisänen, otettu Vaakakapinan sivuilta www.yle.fi/vaakakapina, osoitteesta: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/04/03/vaakakapina-julistaa-kasvurauhan-lapsen-paino-aikuisten-asia

Kuva Annukka Palmén-Väisänen, otettu Vaakakapinan sivuilta www.yle.fi/vaakakapina, osoitteesta: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/04/03/vaakakapina-julistaa-kasvurauhan-lapsen-paino-aikuisten-asia