Sitku - mutku - nytku

"Sittenkun" olen hoikistunut, tiputtanut ne pari kiloa, saavuttanut kesäkunnon... Kuulostaako tutulta?

'Sitku' avaa maailman ja tuo onnen. On helppo kuvitella, mitä kaikkea hyvää saavuttaa ja kuinka paljon onnellisempi onkaan, kunhan vain saa painon tippumaan tai kropan kuntoon. Sitten kun on laihtunut niin ja niin monta kiloa. Sitten kun taas mahtuu niihin farkkuihin... Kunhan vain saisin takaisin entisen vartaloni... Kunhan vain... Sitku... 

Mutta entäpä jos 'sitku' karkaa aina vain kauemmaksi tai jos sitä ei koskaan edes saavuta?

Kuinka paljon ikävyyksiä siitä syntyykään, kun ei koskaan saavuta koko ajan kauemmas karkaavia tavoitteitaan - tai saavuttaa, mutta ei pystykään olemaan tyytyväinen niihin enää. Pahimmassa tapauksessa ei edes anna itselleen mahdollisuutta saavuttaa tavoitteitaan, koska 'mutku'. Mutku on sitkun uskollinen kumppani. Se muistaa aina kertoa kaikenlaisia syitä, miksi juuri nyt ei pysty tekemään töitä tavoitteiden toteutumisen eteen - tai miksi ei oikeastaan kannata edes yrittää, ainakaan tänään. "Muuten kyllä onnistuisin, mutta kun...". "Kyllä minä muuten kokeilisin, mutku..."

'Sitku'n tavoitteleminen on loppumatonta kujanjuoksua itsensä kanssa. Sellaisessa kilpajuoksussa ei voi voittaa, koska maalia ei ole tai se vain karkaa koko ajan. Sitten kun -asioiden tavoittelemisesta seuraa myös se, että nykyinen hetki menettää merkityksensä, koska kaikki hyvä siintää 'sitku'. Sillä välin kun elättelee haavekuvia 'sitku'n toteutumisesta, unohtaa elää tässä hetkessä ja nauttia siitä kaikesta, mitä onkaan jo saavuttanut.

Pysähdy hetkeksi miettimään, olisitko -oikeasti- onnellinen, jos saavuttaisit tämän 'sitku'-tavoitteen? Mikä elämässäsi olisi toisin? Mikä sinussa muuttuisi? Entä mikä asia olisi olennaisesti toisin? 

Mutta mitä jos asian kääntääkin toisinpäin? Entä jos voisitkin olla tyytyväinen itseesi sellaisena kuin nyt olet? Entä jos olisitkin onnellinen jo nyt - riippumatta siitä, saatko karistettua ne pari kiloa tai treenattua sen timmin vatsan? Loppuisivatko samalla myös mutkut? Entäpä jos se mitä nyt teet, riittää? Mitä jos sinä riität, sellaisena kuin nyt olet ja sen kokoisena kuin olet?

Entä jos voisitkin olla onnellinen? 

Nytku.