Milloin nuoren syömisestä kannattaa huolestua?
Vanhempi, mietityttääkö sinua nuoresi syömiset? Milloin nuoren syömisessä on huolestuttavia piirteitä? Miten toimia, jos huomaat nuoren syömisen häiriintyneen? Milloin hakea apua?
Tässä lyhyt muistilista sinulle.
Muun muassa seuraavat seikat saattavat kieliä häiriintyneestä syömisestä:
- Nuoren syömiset, ruokavalio, tai paino muuttuvat rajusti (muutosta tai sen määrää on joskus vaikea itse arvioida tai edes nähdä liian läheltä)
- Yhteiset syömishetket nostattavat ristiriitaisia tunteita, ruokailutilanteet alkavat olla vallankamppailua, ruoasta on tullut taistelutanner
- Nuorella on pitkä lista kiellettyjä ruokia ja "kiellettyjen" ruokien syömisestä seuraa kohtuuton syyllisyys, kova pettymys ja ankarat itsesyytökset
- Entiset lempiruoat eivät enää maistu nuorelle, hänen ruokavalionsa on kapeutunut ja annoskoko pienenee pienenemistään
- Vaihtoehtoisesti, nuoren syömiset lipeävät käsistä usein ja toistuvasti eikä nuori pysty lopettamaan syömistä silloin kuin muut ovat jo lopettaneet
- Nuori viettää pitkiä aikoja wc:ssä ruokailun jälkeen, lähtee pitkälle lenkille ennen syömistä tai sen jälkeen, tai saat nuoren "kiinni" jumppaamasta salaa huoneessaan
- Nuoren silmät verestävät tai rystyset ovat ruhjeilla pitkän vessarupeaman jäljiltä (vesihanan juoksutus saattaa olla yritys peittää oksentamisen ääniä)
- Nuoren huoneesta löytyy piilotettuja ruokakääreitä, pakkauksia ja pusseja; ruokakaapista häviää vaivihkaa ruokia ja herkkuja
- Nuori on ylenpalttisen kiinnostunut ruokavalioista, dieeteistä, terveellisyydestä, ruoanlaitosta, resepteistä, ylipäätään syömiseen liittyvistä asioista
- Nuori on korostuneen huolissaan omasta ulkomuodostaan, painosta, koosta
Syömiseen liittyvät ongelmat kasautuvat helposti. Siksi niihin kannattaa puuttua ajoissa - ennen kuin ne muodostavat noidankehän, ja lopulta syömishäiriön. Miten sitten toimia, jos nuoren syömiset huolestuttavat?
- Keskustele nuoren kanssa - mutta älä puhu painosta, laihuudesta/lihavuudesta, kiloista tai kaloreista, senteistä tai kokoluokista... Kysele ja ihmettele nuoren kanssa yhdessä tilannetta. Osoita olevasi halukas kuuntelemaan ja ymmärtämään nuoren näkökulmaa.
- Korosta nuorelle sitä, ettei hän ole ongelmissaan yksin vaan olet hänen tukenaan ja apunaan. Jokainen nuori kaipaa kokemusta hyväksytyksi tulemisesta, nähdyksi tulemisesta, kuulluksi tulemisesta. Ole lähellä, vaikka hän olisikin sinua kohtaan aluksi torjuva. Tarjoa läsnäoloasi, ole hyväksyvä, anna aikaasi.
- Keskustele, ole kiinnostunut ja kuuntele nuorta! Pyri ymmärtämään, mitä hänen mielessään liikkuu, kun hän haluaa linnottautua huoneeseensa herkuttelemaan, ostaa kaikilla rahoillaan herkkuja, miksi herkut on oksennettava pois syömisen jälkeen, miksi entisiin lempiherkkuihin ei voi enää koskea, jne.
- Etsi ja tarjoa nuorelle tietoa, mutta muista olla paasaamatta. Valtaosa nuorista on tyytymättömiä omaan vartaloon, epävarmoja omasta kehosta ja kelpaavuudesta; kerro nuorelle siitä. Puhu nuoren kanssa konkreettisesti laihduttamisen (ja ahmimisen) noidankehästä, nälkiintymisen vaikutuksista, häiriintyneen syömisen seurauksista, jne.
- Jos nuorella on (fysiologisesti perusteltu) tarve alentaa painoa, älä puhu syömisen vähentämisestä tai ruoan rajoittamisesta; lisää mieluummin terveellisen ruoan osuutta ruokavaliossa. Ihannetilanteessa (ylipainoinen) nuori ei itse kiinnitä huomiota siihen, että on tarkoitus vaikuttaa hänen painoonsa. Tee muutokset terveellisyys edellä, ei paino edellä.
- Älä leimaa ruoka-aineita kielletyiksi tai sallituiksi, vältettäviksi tai hyväksyttäviksi, lihottaviksi tai laihduttaviksi, suositeltaviin, ei-suositeltaviin, jne. Pyri monipuolisuuteen, joustavuuteen ja sallivuuteen paitsi käytännön syömisissä, myös asenteissasi.
- Pyri huolehtimaan siitä, että tavallinen arkiruokailu toteutuu. Täsmäsyömisen rytmi ja periaatteet ovat paras ohjenuora ruokailujen toteuttamiseen. Luota itseesi vanhempana, sinä tiedät kyllä itsekin, mikä nuorellesi on parasta.
- Tarvittaessa ota aluksi suurempi vastuu ruokailujen toteutuksesta ja tee päätökset nuoren puolesta. Siirrä päätösvaltaa vähitellen takaisin nuorelle itselleen sitä mukaa, miten hän on valmis ottamaan vastuuta syömisistään.
Hae ulkopuolista (asiantuntija-)apua, jos:
- Epäilet syömishäiriötä
- Nuoren syömisen hankaluudet haittaavat normaalia arkea
- Nuoren kasvu hidastuu tai pysähtyy
- Nuorella on jotain fyysisiä oireita, kuten sydäntuntemuksia, pyörtyilyä
- Nuoren paino laskee tai nousee huomattavasti
- Nuori on merkittävän alipainoinen
- Nuoren syömisen vaikeudet pitkittyvät
- Perheenne ei saa omin voimin tilannetta ratkaistua
Mistä apua?
- Tietoa ja vertaistukea: Syömishäiriöliitto
- Ole yhteydessä kouluun, kouluterveydenhoitajaan ja opettajiin
- Ota yhteyttä oman alueen nuorisopsykiatrian poliklinikkaan
- Syömishäiriöihin erikoistuneet yksiköt (osa vaatii lääkärin lähetteen)
- Omahoito-apua ja tietoa: Nuorten mielenterveystalo
- Mannerheimin lastensuojeluliiton Vanhempainnetti
- Tietoa Maudsley-menetelmästä ja perhepohjaisesta hoidosta: Maudsley-perheet -blogi