Kohtaamisen kymmenen kulmakiveä

Syömishäiriö ja häiriintynyt syöminen on häpeään verhoiltu, vaiettu ongelma. Sen olemassaoloa ei ole helppoa myöntää, sanoa ääneen – saati hakea apua siihen. Mitä sitten tehdä ja miten toimia, kun syömishäiriöistä (tai oikeastaan, mistä tahansa muusta ongelmasta) kärsivä pyytää apuasi?

Tässä kymmenen kohtaamisen kulmakiveä:

  1. KUNNIOITA - Kohtaa ihminen oireiden taustalla! Viestitä hänelle, että hänen kokemuksensa on arvokas ja oikeutettu. Kunnioita hänen näkemystä ja anna hänelle tilaa olla omanlaisensa. Anna hänelle mahdollisuus tulla hyväksytyksi sellaisenaan - saatat olla ensimmäinen.
  2. KYSY - Uskalla ottaa asia puheeksi ja kysy suoraan. Muista hienotunteisuus ja huomaavaisuus! Kysy, onko hän itse huolissaan omasta voinnistaan tai syömisistään? Tai, onko joku muu ollut huolissaan? Kysy suhteesta itseen, omaan kehoon.
  3. KERRO - Kerro, että syömisen ongelmat ja syömishäiriöt ovat hyvin yleisiä. Muistuta, ettei hän ole yksin ja ainoa tilanteessaan. Normalisoi oireita ja tarjoa hänelle objektiivista tietoa syömisen häiriintymisestä, syömishäiriön oireista, nälkiintymisen vaikutuksista jne.
  4. KESKUSTELE - Unohda paasaus ja syyllistäminen, sillä ei saavuta kuin pahaa mieltä ja tappiotunnelmaa. Keskustele ilman ennakko-asenteita: et voi tietää, miltä hänestä oikeasti tuntuu. Kutsu hänet vastavuoroiseen keskusteluun kanssasi. 
  5. KUUNTELE - Kuunteleminen on kohtaamisessa tärkeintä! Kuuntele hänen omaa kokemusta, ole utelias kuulemaan hänen näkemystään. Anna hänelle tilaa olla oman itsensä paras asiantuntija. Kun kuuntelet, keskity kuulemaan.
  6. KONKREETTISESTI - Keskustellessa kannattaa kysyä käytännön esimerkkejä. Kysy, miten tietty oire tai ongelma ilmenee konkreettisesti käytännön elämässä. Jotta saat realistisen tilannekartoituksen, kirjaa ylös tarkasti oireet, määrät, kesto, tiheys jne. 
  7. KOUTSAA - (anteeksi ontuva kirjoitusasu, tarkoitan: ole coach) Toimi ns. henkilökohtaisena valmentajana: tee hänen kanssaan yhteistyössä sellainen muutossuunnitelma, johon hän voi sitoutua. Suunnitelkaa ja sopikaa yhdessä konkreettiset askeleet, joita hän voi lähteä avustuksellasi kulkemaan. Tarjoa apuasi, mutta älä tuputa.
  8. KANNATTELE - Vaikeissa tilanteissa kannattele ja kuljeta häntä eteenpäin. Vala uskoa toipumiseen. Joskus tehtävänäsi voi olla vain kuunteleminen ja vaikeiden tunteiden ja ajatusten vastaanottaminen. Älä pelästy tunteenpurkauksia, ne kuuluvat asiaan. Ole peruskallio, johon hän voi nojata.
  9. KANNUSTA - Keskity positiiviseen: pienimpiinkin edistysaskeleihin ja pikkumuutoksiin. Kannusta ja usko muutoksen mahdollisuuteen. Vaikka hän itse horjuisi, usko sinä vakaasti, että vaikeudet voidaan voittaa ja vastoinkäymisistä päästä yli.
  10. "KONTROLLI" - (inhoan tätä sanaa, mutta en ole vielä keksinyt tähän tarkoitukseen parempaakaan) Sovi konkreettiset tavoitteet jatkoon ja miten niiden toteutumista voidaan seurata. Varmista, että teillä on yhteiset tavoitteet ja yhteinen mielikuva siitä, miten niihin päästään.

 

320181_163970460351674_1355345888_n.jpg

Jos näistä kymmenestä pitäisi valita kolme tärkeintä, olisi ne ehdottomasti kunnioittaminen, kuunteleminen ja kannustaminen. Näiden kulmakivien avulla syömishäiriöistä kärsivän (tai oikeastaan kenen tahansa apuasi pyytävän) kohtaamisesta tulee helpompaa. Ja mikä parasta, niiden noudattaminen ei vaadi erikoisosaamista tai -koulutusta - ainoastaan inhimillistä lämpöä, uteliasta avoimuutta ja valmiutta kohdata syömishäiriöstä kärsivä ihmisenä ja hyväksyä hänet sellaisenaan.