Minä olen...

Jatka seuraavia lauseita.

Minä olen …

Minä en ole …

Olen sellainen ihminen, joka …

Ajattelen itsestäni, että …

Tunnen, että olen …

Haluaisin, että minä …

Ystäväni sanoisivat minusta, että …

Kukaan ei tiedä minusta, että …

Salaa minä toivon …

 

Tämä tehtävä johdattelee sinut miettimään, mitä sisimmässäsi ajattelet itsestäsi. Sisimmät mielipiteet itsestä paljastuvat parhaiten, kun ei liiaksi mieti vastauksiaan vaan antaa mieleen pulpahtaa erilaisia ajatuksia ja kirjaa niitä sitten ylös. Tulet samalla paljastaneeksi vaivihkaa jotain siitä, kuka sinä ajattelet olevasi ja minkälainen sinä mielestäsi olet.

Teitkö jotain oivalluksia kirjoittaessasi vastauksia ylös?

Käy vielä läpi vastauksesi. Mitä ajatuksia sinussa herää nyt, kun katsot vastauksiasi? Onko vastauksissasi jotain yllättävää, uutta, outoa? Opitko jotain uutta itsestäsi ja ajatuksistasi?

Miltä minäkäsityksesi näyttää näiden vastausten perusteella?

Vaikka minäkäsitys joskus "pyhältä" totuudelta saattaakin tuntua, käsityksesi omasta itsestäsi ei perustu mihinkään objektiiviseen tosiasiaan, vaan pikemminkin se on seurausta siitä, mitä ajattelet itsestäsi. Se siis muodostuu omista ajatuksistamme. Ja omat ajatuksemme voivat olla hyvinkin värittyneitä - erityisesti kun on kyse meistä itsestämme.

Jos minäkäsityksesi on kielteinen, mielessäsi korostuvat kohtuuttoman paljon kaikki ikävinä, kielteisinä pitämäsi puolet itsestäsi. Silloin tulee helposti antaneeksi huomattavan suuren painoarvon näille ominaisuuksille. Sen sijaan, jos minäkäsitys on myönteinen, on kohtuullisen helppoa elellä itsensä kanssa kaikkine ominaisuuksineen, ja pääsääntöisesti tyytyväisenä omiin positiivisiin puoliinsa.

 

Jos huomasit paisuttelevasi negatiivisia puoliasi ja väheksyväsi myönteisiä piirteitäsi, kokeile vaihtaa taktiikkaa. Minäkäsitystä voi muokata positiivisempaan suuntaan, mutta se vaatii työtä. Harjoittelemalla havainnoimaan positiivisia puoliasi opettelet olemaan tyytyväisempi itseesi. Tyytyväisyyttä itseensä voi lisätä myös harjoittelemalla myötätuntoisempaa, armollisempaa suhtautumista itseensä ja kaikkiin ominaisuuksiinsa, erityisesti niihin, joita itse pitää kielteisinä. Kokeile kirjata joka päivä ainakin kolme myönteistä piirrettäsi, tekemistäsi tai sanomaasi, joihin voit tuntea olevasi tyytyväinen. Ota myös saamasi kehut, kannustukset ja kohteliaisuudet vastaan äläkä anna kenenkään nujertaa tai aliarvioida sinua (edes itsesi!). Tuo esiin omia vahvuuksiasi ja kiinnitä tietoisesti huomiosi niihin piirteisiin, joihin olet tyytyväinen. Muista kehua ja kannustaa itseäsi!

 

Lopuksi palaa vielä vastauksiisi.

Onko niistä joku sellainen, joka tulisi muuttaa positiivisemmaksi? Voit muuttaa itseäsi koskevien ajatusten sisältöä kielteisestä myönteisemmäksi. Muista, että minäkäsitys ei pohjaa mihinkään faktoihin tai tosiasioihin, vaan se on seurausta omista ajatuksistasi. Sinulla on valta valita omat ajatuksesi. Valitse siis itseäsi kannustavia ja hyvinvointiasi tukevia ajatuksia, sen sijaan että keskityt sättimään itse itseäsi ja luhistamaan aktiivisesti omaa itsetuntoasi.

Mitä positiivista voisit sanoa itsellesi juuri nyt?