Miten edistää omaa mielenterveyttään?

Tänään 10.10. on kansainvälinen mielenterveyspäivä. 

Maailman terveysjärjestön, WHO:n määritelmän (2013) mukaan mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvissa haasteissa sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan.

Mitä mielenterveys sinulle merkitsee?

Onko mielen terveys sananmukaisesti mielen sairauden puuttumista?

Vai ovatko mielenterveyden häiriöt vain häiriöitä mielenterveydessä? 

 

WHO:n määritelmän mukaan terveys on täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. Tätä määritelmää voi kritisoida tuon 'täydellinen'-sanan osalta, mutta muuten määritelmä on aika osuva. Ihminen on erottamattomasti samaan aikaan fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen olento. Fyysinen ja sosiaalinen hyvinvointi lisäävät myös psyykkistä hyvinvointia ja mielen terveyttä.

 

Miksi edelleen vuonna 2017 mielenterveyden häiriöt ovat niin vaikeita ja hankalia aiheita puhua? Miksi fyysisistä sairauksista on niin paljon helpompaa puhua, kuin mielen sairauksista? Kaikki me tiedämme, miten toimia, jos saamme sormeen haavan - haemme laastarin ja paikkaamme sen. Miksi mielen haava olisi yhtään sen hävettävämpi vamma? (No, mielen haavoihin harvoin ainakaan on helppoa laastaria tarjolla)

Siksi pyydän, että puhutaan avoimesti, tuomitsematta ja ymmärtävästi mielenterveydestä ja sen häiriöistä! Tänään. Huomenna. Viikon päästä. Tästä eteenpäin. Jotta sinun ja minun olisi helpompi oikeasti puhua ja sanoa ääneen, jos mieltämme painaa joku. 

 

Kokosin muutaman ajatuksen siitä, miten omaa mielenterveyttään voisi lisätä, ja miten sitä voisi suojata silloin kun se on uhattuna. 

Pidä hyvää huolta itsestäsi. Huolehdi sekä fyysisestä että psyykkisestä jaksamisestasi lepäämällä ja nukkumalla riittävästi, syömällä hyvin, liikkumalla tarpeeksi ja välttämällä stressiä.

Pidä kiinni arjen tutuista rutiineista. (Siinä määrin, missä vain voit.) Rutiinit luovat struktuuria ja tuovat turvallisuutta, niihin voi nojata yhtä lailla silloin kun hyvinvoinnista ei ehdi pitämään huolta kuin myös silloin, jos elämä tuntuu heittävän häränpyllyä. 

Älä jää yksin. Ethän epäröi sanoa ääneen sitä, jos sinulla on vaikeaa. Et ole yksin. Hae apua ajoissa. 

Pidä yhteyttä ystäviisi. Sosiaalinen tuki ja turvaverkosto on tutkitusti tehokas keino ylläpitää ja lisätä omaa mielenterveyttään. Hakeudu sellaiseen seuraan, jossa koet tulevasi hyväksytyksi sellaisenaan. 

Tee itsellesi mieluisia asioita; sellaisia joista saat onnistumisen kokemuksia, mielihyvää ja positiivisia tunteita. Tee sellaisia asioita, jotka antavat sinulle nautintoa ja muuta ajateltavaa. Ole aktiivinen.

Tutustu itseesi. Mikä tekee sinut iloiseksi? Mistä sinun onnellisuutesi on lähtöisin? Ole utelias tutustumaan itseesi ja siihen, mitä ajattelet ja mitä tunnet. Mistä sinä pidät? 

Harjoita arjen ongelmanratkaisua. Huolehdi siitä, ettei ongelmat ehdi kasvaa liian isoiksi. Usko omiin mahdollisuuksiksi vaikuttaa asioihin. 

Tee hyvää. Tee hyvää muille. Jaa osaamistasi, ja huomaat miiten voit auttaa muita. Ole läsnä läheisillesi, vietä laatuaikaa perheesi tai rakkaittesi kanssa. Osallistu vapaaehtoistyöhön.

Kysy: mitä sinulle kuuluu? Kysy itseltäsi. Kysy läheiseltäsi. Kysy työkaverilta. Kysy naapurilta. Kysy kaupan kassalta. 

Mitä sinulle kuuluu tänään?

 

Hyvää Maailman Mielenterveyspäivää!