Miten puhua (yli)painosta?

Miten voisi ottaa puheeksi painon, joka on ongelmallinen?

Miten pukea sanoiksi huoli, samalla kuitenkaan aiheuttamatta liikaa ahdistusta?

Miten voimauttaa toinen reagoimaan itse tilanteeseensa?

Aivan liian usein painonsa kanssa kamppaileva asiakas tulee – erityisesti terveydenhuollossa – kohdatuksi ensisijaisesti painonsa kautta. Painonsa kautta kohdatuksi tuleva kohtaa usein muilta paljon halveksuntaa ja ennakkoluuloja. Se tarkoittaa valitettavan usein sitä, että hän ei saa asiantuntevaa apua terveydenhuollosta, jossa moni vaiva selitetään painon kautta. Ylipaino rinnastuu monen mielessä tyhmyyteen, laiskuuteen ja aikaansaamattomuuteen. Tämä pinnan alla kytevä, tuomitseva asenne ylipainoiseen paljastuu useimmiten karulla tavalla joko suoraan tai rivien välistä.

Painonsa kanssa kamppailevalle laihduttamista tarjotaan ikään kuin autuaaksi tekevänä ratkaisuna kaikkiin ongelmiin. Laihduttamisesta jankuttaminen ei kuitenkaan ole avain hyvinvointiin – jopa päinvastoin: tyypillisesti laihdutuspuhe vain katkaisee yhteistyösuhteen. Tilannetta ei paranna se, että laihdutuspaasauksen seurauksena painonsa kanssa kamppaileva syyllistyy entisestään omasta painostaan. Hän saattaa jo entuudestaan pitää itsekin itseään vain tahdonvoimattomana ja laiskana, koska painonhallinta ei onnistu – tätä ei ole mitään mieltä lisätä entisestään syyllistämällä. Näin tapetaan loputkin varovaisen orastavat toiveet muutoksesta.  

Miten sitten voisi puhua painosta niin, ettei satuttaisi, loukkaisi tai tappaisi toisen intoa tehdä mitään asialle?

 

Tässä muutama ajatus.

  • Onko painosta ylipäätään pakko puhua? Moni huolenaihe selviää kysymällä ihan muista asioista kuin painosta. Anna hänen olla se, joka nostaa asian esille, jos on nostaakseen.
  • Unohda laihdutuspaasaus. Moni painonsa kanssa kamppaileva on jo laihduttamisen mestari. Moni on saattanut laihduttaa jopa oman elopainonsa verran. Harvemmin kyse on tiedon tai taidon puutteesta.
  • Älä syyllistä. Syyllistämällä ei saavuta kuin pahaa mieltä, maahan lyötyä itsetuntoa ja tappiotunnelmaa. Syyllistäminen saa hänet vain sulkeutumaan kuoreensa.
  • Kysy avoimia kysymyksiä ja kannusta avoimeen keskusteluun. Kysy kuulumisia, kysy voinnista, jaksamisesta, arjen sujumisesta. Kysy, mitä hän itse ajattelee omasta terveydestään, elämästään, syömisistään, kehostaan (ehkä: painostaan).
  • Ole pikemminkin yhteistyökumppani kuin auktoriteetti. Ylhäältä jalustalta käskyjä jakava auktoriteetti ei saa aikaan sisäsyntyistä motivaatiota. Kutsumalla kumppanuuteen kanssasi tarjoat hänelle kokemuksen mahdollisuudesta itse vaikuttaa omiin asioihin.
  • Anna hänen olla oman itsensä paras asiantuntija. Myönnä itsellesi se, ettet voi tietää, miltä hänestä tuntuu tai mitä hän ajattelee. Se, minkä sinä ajattelet olevan hänelle parasta, ei välttämättä olekaan hänelle tärkeää tai merkityksellistä.
  • Keskity siihen, mikä on hänelle itselleen tärkeää. Kuuntele herkällä korvalla sitä, mikä hänelle on tärkeää. Painoon liittyvät asiat saattavat tulla välillisesti esiin, jolloin voitte yhdessä pohtia niitä.
  • Pohtikaa muutoksen hyviä ja huonoja puolia. Mitä seuraisi, jos jatkaisi nykyisellä tavalla? Mitä huonoja puolia hän näkee siinä, että tekisi muutoksia? Muutosten tekeminen on yllättävän vaikeaa ja edellyttää yleensä luopumista jostain. Mitä hyvää seuraisi, jos muuttaisi jotain toiminnassaan?
  • Mikä on pienintä, mitä hän voisi tehdä jo tänään. Useimmiten elämäntapamuutokset karahtavat kiville omasta mahdottomuudestaan. Pohtikaa yhdessä, mitä ovat pienimmät teot oman terveyden eteen, joita hän voisi tehdä jo tänään.
  • Kannusta ja keskity onnistumisiin. Pysähdy onnistumisten äärelle ja poimi niitä esiin, vaikka ne olisivat miten pieniä. Kannusta ja usko itsekin onnistumiseen. Varo lannistamasta, edes rivien välissä. 
  • Panosta motivointiin. Olemalla motivoiva ja motivoitunut itse mahdollistat ja vahvistat muutoksen toteutumista. Motivointi ei ole bumtsi-bumia eikä piiskaniskuja, vaan voimauttavaa sitouttamista muutoksiin.
  • Luo oikeanlaisia tavoitteita. Kun tavoite on sopivan kokoinen, realistinen, saavutettavissa oleva, se saavutetaan todennäköisemmin. Tehkää yhdessä tavoitteet. Anna hänen määritellä riittävän pienet askeleet niiden saavuttamiseksi.
  • Osoita empatiaa. Osoita, että ymmärrät painotaistelun uuvuttavuuden, painon merkityksen itsetunnolle, ennakkoluulojen ja ikävien sanojen loukkaavuuden, jne. Kun tavoitat hänen inhimillisen kärsimyksensä, hän saa kokemuksen nähdyksi ja kuulluksi tulemisesta.
  • Auta häntä löytämään omat vahvuutensa. Kun nostat esiin hänen omia voimavarojaan, vahvistat samalla hänen pystyvyyden tunnettaan ja mahdollisuuksia vaikuttaa itse. Painonhallinnan ei tarvitse olla uuvutustaistelu vaan voimauttava, vahvuuksia kasvattava kokemus.
  • Hyödynnä jo olemassa olevia tekoja ja taitoja. Kysy, mitä hän tekee jo nyt terveytensä eteen. Todennäköisesti hän tekee jo paljonkin. Jo pienetkin asiat, kuten kasvisten runsas syönti, istumisen vähentäminen, liikunnan lisääminen jne. edistävät terveyttä ja parantavat arjen jaksamista.
  • Hyväksy hänet sellaisenaan. Suurin osa meistä kaipaa hyväksytyksi tulemista sellaisenaan. Älä pyri muuttamaan sellaista, mihin hän ei itse ole valmis. Itsensä hyväksymisen kautta kasvaa myös halu tehdä hyvää itselle.

 

Ja viimeiseksi, kannustan sinua pohtimaan omia asenteitasi ylipainoa ja lihavuutta kohtaan. Asenteesi nimittäin välittyy rivien välistä. Uskotko että paino-ongelmat ovat vain seurausta tahdonvoiman puutteesta, itsekurittomuudesta ja laiskuudesta? Miten painonsa kanssa kamppailevan olisi suotavaa toimia – laihduttaa, dieetata, urheilla hulluna ja syödä vain kevyesti? Ajatteletko, että paino-ongelmat ratkaistaan vain seuraamalla lautasmallia ja kuluttamalla enemmän kuin syö? Vai voitko nähdä sen inhimillisen kärsimyksen painokilojen alla? Osaatko tavoittaa sen tuskan mitä on yrittää lisätä liikuntaa kun polviin sattuu ja liikkuminen on haasteellista? Ymmärrätkö, miten helppoa on herkutella paha mieli pois, jos ei ole oikein muita keinoja helpottaa omaa oloaan?

 

Kun sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus auttaa, tukea ja kannustaa, älä käytä tilaisuuttasi tuputtaaksesi laihdutuspuhetta, lannistaaksesi ja syyllistääksesi. Kohtaa ihminen ihmisenä, älä painokiloina.