Ole ystävä itsellesi

Mitä kaikkea olisitkaan, jos energiasi ei valuisi hukkaan kaksintaistelussa itsesi kanssa? Kuinka paljon vapautuisikaan resurssejasi, jos sen sijaan, että kaivaisit itse itsellesi kuoppaa, kannustaisitkin ja sparraisit itseäsi? Vihanpidon sijaan, entä jos ystävystyisit itsesi kanssa? 

Entä jos olisitkin ystävä itsellesi?

Elinikäinen ystävyyssuhde itseen ei ole vain joogagurujen ja meditaatiomunkkien luoma illuusio, se on mahdollista saavuttaa. Seuraavassa muutamat vinkit, miten voit onnistua tässä ystävyyssuhteessa:

 • Tutustu itseesi ja siihen, kuka olet ja mistä pidät. Saatat löytää uusia puolia itsestäsi. Millainen käsitys sinulla on itsestäsi? Mieti kaikkia hyviä puoliasi. Jos olet tottunut pitämään jotakin ominaisuuttasi kielteisenä, kyseenalaista sen totuudenmukaisuus. 
 • Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet. Olet ainutlaatuinen. Opi näkemään itsesi hyvänä ja itsessään arvokkaana ihmisenä. Irrottaudu vääristä häpeän ja syyllisyyden tunteista, ne vain vievät energiaasi.
 • Suhtaudu itseesi suopeammin, sallivammin, armollisemmin. Opettele hyväksyvämpää tapaa katsoa itseäsi peilistä, älä keskity tyytymättömyyteen vaan siihen, mihin olet tyytyväinen. Älä epäile omaa arvoasi; olet ainutlaatuinen sellaisenaan. Lopeta itsesi syyllistäminen, luovu huonosta omatunnosta ja salli itsesi nauttia.
 • Korosta vahvuuksiasi. Vahvista positiivista. Etsi itsestäsi ja ympäristöstäsi hyviä puolia. Mitkä asiat ovat hyvin? Missä asioissa olet hyvä? Mitä hyviä ominaisuuksia sinulla on? Mikä menee hyvin elämässäsi? Tee tarvittaessa lista näistä.
 • Ole armollinen itsellesi. Anna anteeksi itsellesi ja muille. Älä jää märehtimään  menneisyyden virheitä tai epäonnistumisia. Niistä pääsee yli kun ei jatkuvasti ruoski itseään.
 • Puhu kauniisti itsellesi. Kiinnitä huomio tapaan, jolla puhut itsellesi. Kehu itseäsi, puhu kunnioittavasti. Opettele ottamaan vastaan muiden kehut ja talleta ne itsellesi, kertaa tarvittaessa. 
 • Muistele onnistumisiasi ja kaikkia saavutuksiasi. Korosta itsellesi hyviä hetkiäsi. Kirjoita niitä tarvittaessa ylös. Vaikeina hetkinä palauta mieleen se hyvä, mitä on ollut. Niin vaikeudet kuin hyvätkin hetket kuuluvat elämään.
 • Uskalla olla oma itsesi ja ilmaista omat ajatuksesi, mielipiteesi ja tunteesi. Sinä olet ansainnut omat oikeutesi, älä anna muiden polkea niitä. Opettele tekemään valintoja ja päätöksiä ja ilmaisemaan tahtosi. 
 • Hakeudu kannustavien ihmisten seuraan, jotka antavat sinun olla oma itsesi ja joiden seurassa sinun on hyvä olla.
 • Ajattele ja usko vahvasti siihen, että onnistut juuri sellaisena kuin olet. Hoe tätä itsellesi, kannusta ja auta itseäsi eteenpäin. Älä lannistu epäonnistumisista tai virheistä. Nouse ylös ja yritä uudelleen!
 • Kirjaa positiivisia puoliasi, parhaita ominaisuuksiasi, hyvin olevia asioitasi, onnistumisiasi, hyviä hetkiäsi tms ylös ja palaa listaan aina heikkona hetkenä.

 

Ota itseäsi kädestä kiinni ja ole ystävä itsellesi.