Itsetunto - riippakivi vai ponnahduslauta?

Kun hiljaa mielessäsi ajattelet itseäsi, minkälaisia ajatuksia pulpahtaa mieleen? Mitä itse ajattelet itsestäsi? Kuinka hyvä olet omasta mielestäsi? Luotatko itseesi tilanteessa kuin tilanteessa? Arvostatko itseäsi ihmisenä? 

Vastauksesi antavat hieman osviittaa siitä, minkälainen on itsetuntosi. Onko itsetuntosi kuin napakan joustava ponnahduslauta, josta voit ponnistaa aina vain korkeammalle ja korkeammalle - vai onko se ennemmin kuin raskas raahattava riippakivi, joka hidastaa sinua ja estää sinua onnistumasta?

 

Hyvän, vahvan itsetunnon tunnistaa muun muassa seuraavista:

  • Luotat itseesi, omiin kykyihisi ja taitoihisi. Tiedät, että pärjäät. Arvostat itseäsi ja omia ominaisuuksiasi sellaisenaan, ilman voimakasta tarvetta muuttaa jatkuvasti niitä. Olet jo riittävän hyvä itsenäsi.
  • Pidät itseäsi ja elämääsi arvokkaana ja ainutkertaisena. Huolehdit itsestäsi ja omasta hyvinvoinnistasi. Huolehdit itsestäsi, koska arvostat itseäsi (et esim. urheile, jotta voisit arvostaa itseäsi ja kehoasi, vaan toisinpäin: urheilet, koska arvostat kehoasi).
  • Oma arvosi ei riipu ulkoisista asioista, suoritteista tai määritelmistä. Sinun ei tarvitse ansaita omanarvontuntoasi saavutuksilla, suorituksilla, arvosanoilla, muoteilla tai ulkoisilla asioilla vaan oma arvosi on itseisarvoinen, itsenäinen. Olet hyvä jo sellaisenaan, ilman että sinun tarvitsee sitä ansaita.
  • Omaat totuudenmukaisen minäkuvan - tunnistat ja tiedät paitsi vahvuutesi, myös heikkoutesi. Vaikka tunnistat heikkoutesi, et ryve niissä vaan vahvistat positiivisia puolia itsessäsi.
  • Olet itsenäinen oman elämäsi ratkaisuissa, etkä liiaksi tukeudu muiden ihmisten mielipiteisiin niitä tehdessäsi. Uskallat elää oman näköistäsi elämää niin kuin itse haluat - et sen mukaan, miten ympäristö sinun haluaa elävän. Vaikka ajat omia oikeuksiasi, et kuitenkaan koe tarvetta loukata muita.
  • Siedät pettymyksiä ja epäonnistumisia ilman että ne romuttavat itsetuntosi. Sinulla on ns. puskuria arjen vastoinkäymisille, eivätkä pienet pettymykset kaada sinua. Pystyt käsittelemään epäonnistumisia ja ottamaan oppia virheistä, ilman että jäät märehtimään niitä ja vellomaan itseinhossa. 

Kuinka suuri osa näistä piti paikkaansa kohdallasi?

 

Entä, jos huomasit, että itsetuntosi on matalissa lukemissa?

Olosi ehkä tuntui raskaalta lukiessa edellistä listausta. Olet ehkä painiskellut näiden asioiden kanssa vuosikausia. Heikko itseluottamus kulkee rinnalla varjon lailla, se seuraa perässä minne ikinä menetkään, välillä pienempänä, toisinaan isompana, pidempänä, raskaampana. Ehkä ihailet salaa niitä mielestäsi menestyviä tyyppejä, jotka näyttävät onnistuvan ihan missä vain ja saavan kaiken tavoittelemansa -koska he uskaltavat yrittää ja uskovat omiin mahdollisuuksiinsa. Ehkä olet salaa hiljaa mielessäsi toivonut mahdollisuutta onnistua, uskallusta luottaa itseen ja parempaa itsetuntoa. Voisikohan sinunkin olla mahdollista saavuttaa parempi itsetunto, mietit.

Parempi itsetunto ja luottamus itseen ei synny yhdessä yössä. Jos kehno itseluottamus on kulkenut varjon lailla rinnallasi jo pitkään, voi kestää kauan, ennen kuin lopulta uskaltaudut luottamaan itseesi. Uskaltaudu silti rakentamaan vahvempaa itsetuntoa, vaikka se tuntuisi vaikealta. Epävarmuudet kuuluvat ihmisyyteen eikä ole mitään mieltä tavoitella sellaista itsetuntoa, jossa ei tuntisi lainkaan epävarmuutta itsestä. Oikeastaan se ei ole edes mahdollistakaan. Mutta entä jos voisi tuntea itsensä riittävän hyväksi, tarpeeksi vahvaksi, tarpeeksi voimakkaaksi?

Entä jos riittäisi itselleen?

Mitä voisit tehdä jo tänään sen eteen, että riittäisit enemmän itsellesi? Että olisit riittävän hyvä?

Voisitko olla itsellesi armollisempi - kehua ja kannustaa itseäsi enemmän, haukkua ja latistaa vähän vähemmän? Vaatia itseltäsi vähemmän ja olla enemmän tyytyväinen siitä, mitä saavutat? Sen sijaan, että vertailisit aina muihin (mielestäsi menestyvämpiin) ihmisiin, entä jos pyrkisitkin olemaan iloinen siitä, mitä sinulla jo on? Jos tuntuu, että se seura, jossa vietät aikaasi, tekee sinulle vain kurjemman olon itsestäsi, hakeudu kannustavien ihmisten seuraan. 

Se, mihin keskität huomiosi, alkaa kasvaa. Siksi: keskity positiiviseen! Mitä jos et hakisi aina virheitäsi ja keskittyisi siihen, mikä sinussa on huonosti, kokeilisitkin vaihtaa katsantokulmaa ja korostaisit sitä, mikä on hyvin ja mihin olet tyytyväinen itsessäsi? Missä olet oikeasti hyvä? Mitkä asiat olivat tänään hyvin? Missä onnistuit? Mikä meni paremmin kuin aiemmin? Varmista oma onnistumisesi ja aseta itsellesi sopivan kokoisia haasteita. Niistä selviytymällä vahvistat jälleen kuvaa omasta arvostasi ja siitä, että pärjäät kyllä.

Tärkeintä kuitenkin on se tapa, millä puhut itsellesi. Puhu itsellesi kuin ystävälle. Kunnioita ja arvosta itseäsi. Anna itsellesi lupa olla hyvä sellaisenaan. Älä enää itse vähennä omaa arvoasi, vaan nosta itseäsi ylös, kannusta ja sparraa kuin paras valmentaja. Ole itsellesi lempeämpi, ystävällisempi. 

Ole ystävä itsellesi.

 

Lue lisää: millä äänensävyllä puhut itsellesi?

Lue lisää siitä, miten olla itsensä ystävä