Omista oikeuksista ja niiden ajamisesta

Oletko koskaan miettinyt, koskevatko sinua kaikki samat oikeudet, mitä muitakin? Käsi sydämellä, rehellisesti, itsesi mielestä. Oletko oikeutettu samaan, kuin muut? Onko sinulla oikeus pyytää sitä, mitä haluat?

Vai, huomaatko usein, että unohdat elämässäsi ottaa oman vuoronumeron ja päästät vähän väliä muut ohitsesi? Tuntuuko sinusta toistuvasti siltä, että muut kävelevät ylitsesi? Ehkä olet liian kiltti, ehkä et vain kehtaa tai ehkä et edes tiedä oikein itsekään mitä haluaisit.

Entä jos pitäisitkin huolta omista oikeuksistasi, kunnioittaisit omia tarpeitasi yhtä paljon kuin muiden toiveita? Kun pidät omia tarpeitasi arvossa ja huolehdit omien oikeuksiesi toteutumisesta, myös muut ihmiset kunnioittavat sinua enemmän eivätkä pyri käyttämään sinua hyväkseen.

Se, että olet tietoinen omista oikeuksistasi ja kunnioitat itseäsi ja tarpeitasi, ei ole ristiriidassa muiden ihmisten ja heidän tarpeidensa huomioimisen kanssa. Oikeastaan päinvastoin. Opettelemalla huolehtimaan omien oikeuksiesi toteutumisesta opit ilmaisemaan vaivattomammin todellisia tunteitasi ja tarpeitasi. Kun itse huolehdit omien tarpeidesi toteutumisesta, myös muut voivat kuunnella toiveitasi paremmin ja kunnioittaa sinua enemmän. Omien tarpeiden tunnistaminen ja niiden ajaminen on siksi oivallinen keino kehittää omaa itsekunnioitustaan ja omanarvontuntoa.

Jos uskaltaisit, ajaisitko enemmän omia oikeuksiasi? 

Omien oikeuksien toteuttaminen on sitä, että kertoo tarpeistaan ja tunteistaan rehellisesti ja suoraan - samalla kunnioittaen muita ja ottaen muut huomioon. Omista oikeuksista käsin toimiminen on sitä, että pitää puolensa ja puolustaa omia oikeuksiaan syyllisyyttä tuntematta ja pyytelemättä anteeksi oikeuttaan siihen. Pohjimmiltaan se on siis sitä, että ihminen ottaa vastuun omien tarpeiden täyttämisestä siten, että muiden ihmisten arvokkuus säilyy yhtä lailla.

Mitä tapahtuisi, jos alkaisit toimia enemmän omista tarpeistasi käsin?

Jotta voisit ajaa omia oikeuksiasi, sinun täytyy ensin tuntea itsesi ja omat toiveesi. Mitä sinä itse haluat? 

Omista oikeuksista huolehtiminen alkaa omien perusoikeuksien tunnustamisella ja niiden käyttämisellä. Samalla tunnustat, että sinulla on aivan samanlaiset oikeudet kuin kaikilla muilla ihmisillä. Miten toimisit, jos sinulla olisikin samat oikeudet kuin muillakin? Mitä tapahtuisi ihmissuhteissasi, että olisit paremmin tietoinen omista tarpeistasi ja niiden toteutumisesta?

Voisiko sinullakin olla samat oikeudet kuin muilla? 

Kun alat valvoa oikeuksiesi toteutumista, varaudu siihen, että saatat aluksi tuntea olosi kiusaantuneeksi. Varaudu myös siihen, että muut eivät välttämättä ymmärrä toimintaasi, sillä he ovat ehkä tottuneet siihen, että sinä annat periksi tai et valvo omia oikeuksiasi. Jos selität heille asian mahdollisimman hyvin ja annat heille aikaa sopeutua uuteen jämäkkään käyttäytymiseesi, huomaat toivottavasti positiivisia asioita: saat toiveitasi paremmin toteutetuiksi, ihmissuhteesi tasapainoistuvat ja koet vähemmän turhautumista ja mielipahaa niissä.

 Omien oikeuksien ajamista voi ajatella niin, että toimit silloin oman itsesi puolustusasianajajana. Siispä: mitä jos alkaisit puolustaa itse itseäsi enemmän? Tuskin kukaan muukaan sitä puolestasi tekee, joten olisiko aika ryhtyä omaksi puolustusasianajajaksesi?  

 

Lue lisää: Omien oikeuksien julistus

Katarina Meskanen