Potilaan muistilista kohtaamisen tueksi

Kohtaaminen terveydenhuollon ammattilaisen kanssa on useimmiten ajallisesti rajattu tapaaminen, jossa tulisi saada sanottua ja puhuttua tärkeistä teemoista mahdollisimman tehokkaasti. Moni meistä mieltää ammattilaisen vastuun olevan kohtaamisessa suuri – mutta mikä on potilaan itsensä rooli tilanteessa? Ja miten potilaana voi parantaa tapaamista omalta osaltaan?

 

Tässä muutamat konkreettiset vinkit kohtaamisen tueksi potilaalle:

Mieti etukäteen, mistä haluat puhua. Aika on rajallinen, ja on sinun etusi keskittyä sinun kannalta olennaisiin asioihin. Kirjoita tarvittaessa tärkeimmät asiasi paperille. Samalla tulet todennäköisesti miettineeksi myös kysymyksiä, joita haluat esittää ammattilaiselle.

Ole rehellinen omasta tilanteestasi. Ammattilainen ei voi auttaa sinua oikein, ellet ole rehellinen omasta tilanteestasi. Muista, ammattilainen ei arvioi sinua, vaan tilannettasi. Ole siksi avoin ja rehellinen.

Kirjoita kysymykset ylös. Valmistaudu tapaamiseen kirjoittamalla ylös mieltäsi askarruttavat asiat ja kysymykset, joihin haluat ammattilaisen vastaukset. Ota tapaamiseen muistilappu ylös ja tarkista, että tulet kysyneeksi kaikki kysymykset.

Kirjoita muistilista itsellesi. Voit kirjoittaa muistilistan itsellesi, mitä kaikkea haluaisit vastaanotolla tapahtuvan ja mistä aiheista keskusteltavan. Jos toivot reseptiä tai lähetettä lääkäriltä, se on hyvä olla muistilistalla.

Ole oman itsesi asiantuntija. Sinä itse tiedät parhaiten, mitä sinulle kuuluu. Auta ammattilaista tuntemaan sinut ja tyypilliset toimintatapasi. Kerro rohkeasti, mikä sinua itseäsi mielestäsi auttaa parhaiten, mikä sinulla toimii ja mikä ei.

 Harjoittele vaikean asian puheeksi ottamista. Jos joku asia on sinulle arka, vaikea tai hankala aihe, mutta haluaisit siitä keskustella, harjoittele puheeksi ottamista ääneen ennen tapaamista. Peilin edessä on hyvä, mutta mieluiten jonkun toisen ihmisen kanssa.

 Uskalla kertoa ja kysyä myös huolistasi. Omien huolien esille ottaminen saattaa tuntua vaikealta, mutta niistäkin (ja oikeastaan nimenomaan niistä!) on tärkeä keskustella yhdessä ammattilaisen kanssa. Kun kerrot, mikä sinua huolettaa, saat toivottavasti helpotusta huoliisi.

 Tee tapaamisessa muistiinpanoja. Ihmisen muisti on epäluotettava ja tutkimusten mukaan muistamme hetken päästä vain pienen osan käymästämme keskustelusta. Kirjoita siksi itsellesi muistiinpanoja tapaamisen aikana.

 Kysy aina, jos et ymmärrä. Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä. Kysy niin monta kertaa, että ymmärrät. Pyydä ammattilaista selittämään sinulle vaikealta tuntuvat asiat. Ammattilaisen velvollisuus on selittää.

 Kertaa tarvittaessa tapaamisessa puhutut asiat. Tapaamisen lopuksi kertaa ääneen ammattilaisen kanssa tapaamisessa puhutut ja sovitut asiat. Samalla tulet varmistaneeksi sen, että olet varmasti ymmärtänyt oikein.

 Pyydä suunnitelma, ohjeet ja neuvot kirjallisina. Kun saat ohjeet ja neuvot kirjallisina, ne on helpompi muistaa ja niitä on helpompi noudattaa. Kiinnitä ohjeet näkyvälle paikalle tai kuljeta niitä mukanasi.

 Varmista, että tiedät, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tarkista, että tiedät voimassa olevan hoitosuunnitelmasi. Sinun pitää tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kysy, jos jokin yhteisissä suunnitelmissa tuntuu epäselvältä.

 Ole hoidossasi aktiivinen osapuoli. Ota vastuuta omasta hoidostasi – vain sinä itse voit toteuttaa saamiasi ohjeita ja neuvoja. Ole aktiivinen toimija, älä vain passiivinen hoidon objekti.

 Jos et ole tyytyväinen johonkin hoidossasi, kerro siitä. Ammattilainen ei voi tietää, miltä hoito sinusta tuntuu, ellet kerro siitä. Kerrothan siis ammattilaiselle mahdollisimman pian, jos et ole tyytyväinen saamaasi hoitoon. Kerro selvästi, mihin et ole tyytyväinen ja minkälaista muutosta kaipaat hoitoosi.

 Anna rohkeasti palautetta! Annathan palautetta, kun on tarvetta. Kun kritisoit, nimeä mahdollisimman konkreettisia asioita, jotta niitä on helpompi muuttaa jatkossa. Kun kiitoksen paikkaa on, annathan myös kiitosta.

FullSizeRender.jpg
Katarina Meskanen