Pysäytä tunnesyöminen (Tuuma, 2018)

Tunnesyöminen on kuin vanha ystävä, joka lohduttaa ja suojelee aina tarvittaessa. Toisaalta se on kuin narsistipuoliso, joka ensin houkuttelee mukaansa lepertelemällä mukavia mutta lopulta puukottaa selkään.

Tunnesyöminen ei ole nälän vaan tunne-elämän tarpeiden tyydyttämistä. Sillä helpotetaan mielen matalapainetta, haetaan hetken hurmaa, lohduttaudutaan arjen ongelmissa ja hallitaan hankalia tunteita. Vaikeita ajatuksia ja tunteita ei tarvitse kohdata silmästä silmään, kun ruoka toimii tunteiden tasaajana ja lohduttajana. Syöminen helpottaa tukalaa oloa hetkeksi.

Tunnesyöminen on hyvin yleistä – jokainen meistä tunnesyö joskus. Toisilla meistä tunnesyöminen ilmenee yksittäisinä ähkyyn asti syömisinä, kun taas toisilla tunnesyöminen alkaa kerryttää ylipainokiloja, kun tunteiden tukahduttaminen syömisellä on jatkuvaa.

 

Olen pitkään syömishäiriöiden parissa työtä tehnyt kliininen psykologi. Työssäni syömishäiriöiden parissa tapaan paljon ihmisiä, jotka painiskelevat paitsi syömistensä, kehonsa ja painonsa, mutta myös omien tunteidensa kanssa. Psykologin työni lisäksi toimin myös valmentajana ja koulutan paljon eri alojen ammattilaisia tunnesyömisestä, syömisen psykologiasta ja psykologisesta painonhallinnasta. Lisäksi käyn paljon puhumassa eri yhteyksissä tunnesyömisestä ja tunteiden vaikutuksesta syömiseen. Haluan tarjota tunnesyömisestä paitsi kliinisestä työstäni kumpuavaa osaamista, tutkimuksiin perustuvaa tietoa myös lempeän hyväksyvää ymmärrystä. Inhimillinen kohtaaminen, ymmärryksen lisääminen ja voimavarakeskeinen ajattelu ovat keskeisessä asemassa työssäni ja elämässäni.

Halusin kirjoittaa tunnesyömisestä kirjan, koska se on niin hiljaiseksi vaiettu, häpeällinen aihe. Missioni on viedä mahdollisimman laajalle tietoutta tunnesyömisestä ja siihen liittyvistä ilmiöistä, kuten syömishäiriöistä, kehovihasta, laihduttamispakosta. Haluan markkinoida  armollisen joustavaa asennoitumista niin syömiseen, omaan kehoon, kuin omaan itseenkin. 

Tämä kirja on tarkoitettu jokaiselle syömisten, kehon, painon ja ennen kaikkea omien tunteidensa kanssa kamppailevalle. Se on tarkoitettu sinulle, joka syöt etsiäksesi hetken hengähdystä omasta tilanteestasi, torjuaksesi ajatuksiasi, tampataksesi tunteitasi maanrakoon tai puuduttaaksesi muuten kivuliasta oloasi. Tämä on sinulle, joka etsit ulospääsyä tunnesyömisen noidankehästä ja haluat pysäyttää syömisen kierteen. Kirja auttaa sinua huomaamaan paitsi oman syömisesi sudenkuopat mutta ennen kaikkea tunnistamaan tunteet niiden takana. Kun ymmärrät tunneperäisen syömisesi syitä, voit pysäyttää noidankehän. Kirjasta on sinulle toivottavasti apua, kun haluat oppia uutta itsestäsi ja syömiseen liittyvistä tyypillisistä toimintatavoistasi mutta myös laajemmin suhteestasi itseesi, omaan kehoosi ja elämääsi.

Kirja tarjoaa ymmärtävän lähestymistavan tunnesyömisen syihin, paljon omakohtaista pohdittavaa ja uudenlaista katsantokulmaa mutta samalla runsaasti konkreettisia, ratkaisukeskeisiä harjoituksia. Niiden avulla voit saavuttaa mutkattomamman suhteen paitsi syömiseen, myös tunteisiisi. Kirjan ajatuksen mukaisesti tunnesyömistä ei pysäytetä jyrkillä säännöillä vaan lempeällä hyväksyvyydellä ja uteliaan sallivalla asennoitumisella. Tämä kirja tarjoaa runsaasti oivalluksia, jotka mahdollistavat muutoksen suhtautumisessasi paitsi syömiseesi ja tunteisiisi, myös itseesi ja elämääsi.

Kirjassa kuuluu vahvasti paitsi oman kliinisen työni kautta saamani oivallukset, myös tunnesyömisestä kärsivien ihmisten ääni ja eri alojen huippuasiantuntijoiden ajatukset. Tätä kirjaa varten keräsin paljon erilaisian kokemustarinoita, joissa pyysin ihmisiä jakamaan ajatuksiaan, kokemuksiaan ja oivalluksiaan tunnesyömisestä. Halusin haastatella myös eri alojen huippuasiantuntijoita ja tärkeitä vaikuttajia, jotta saisin mahdollisimman monipuolisia näkökulmia tunnesyömiseen. Uskon, että nämä kaikki tekevät tästä kirjasta ainutlaatuisen.

 

Pysäytä tunnesyöminen - kirja on sinulle, joka

👉🏻Tunnistat olevasi tunnesyöjä ja haluat pysäyttää tunnesyömisen kierteen
👉🏻Helpotat oloasi syömisen avulla arjen ongelmissa ja ristipaineissa
👉🏻Hallitset, tukahdutat ja puudutat tunteita syömisellä
👉🏻Löydät itsesi toistuvasti syömästä, vaikka sinulla ei ole nälkä
👉🏻Käytät ruokaa itsesi palkitsemiseen, hemmottelemiseen, lohduttamiseen tai hyvittelemiseen
👉🏻Huomaat ruoan edustavan sinulle häpeän sävyttämää salaista pahetta
👉🏻Haluat muuttaa ruokasuhdettasi mutkattomammaksi
👉🏻Haluat jotain muuta hillittömän syömisen tilalle
👉🏻Pohdit, onko oma (ongelma)syömisesi tunnesyömistä
👉🏻Kamppailet syömisten, painon tai kehosi kanssa
👉🏻Kärsit ylipainosta, ja tunnistat lihomisen taustalla olevan hankalia tunteita
👉🏻Et kehtaa, halua tai uskalla hakea apua ongelmasyömiseesi
👉🏻Ajattelet tunteista puhumisen toisten ihmisten kanssa olevan liian hankalaa
👉🏻Olet lapsuudestasi asti tottunut siihen, että mielipaha hoidetaan herkuilla pois
👉🏻Olet kiinnostunut tunteiden merkityksestä syömiseen
👉🏻Haluat oppia ymmärtämään paremmin vinoutuneen ruokasuhteesi taustalla olevat syyt
👉🏻Olet tunnesyömisestä kärsivän läheinen, ystävä ja haluat auttaa
👉🏻Kohtaat työssäsi tai toiminnassasi tunnesyömisestä kärsiviä ja yrität auttaa heitä
👉🏻Olet mielenterveyden, painonhallinnan, ravitsemuksen tai hyvinvointialan ammattilainen

 

Pysäytä tunnesyöminen ilmestyy Tuuma-kustannukselta 14.8.2018.

 

Lue näyteartikkeli kirjasta: Opettele olemaan kehossasi (kirja on paljon muutakin kuin vain tunnesyömistä!)

Katso kirjan sisällys ja lue kirjan johdanto täältä: www.tuumakustannus.fi

Tilaa kirja täältä: www.tuumakustannus.fi/6913

 

------

VINKKI! Voit tilata kirjani erikoishintaan 27€ täällä: www.tuumakustannus.fi/6913

 

Kannen grafiikka: Ina Majaniemi Kirjan kustantaja: Tuuma

Kannen grafiikka: Ina Majaniemi Kirjan kustantaja: Tuuma