Tunteiden syömisestä tunteiden sinuttelemiseen

  • Kärsitkö tunnesyömisestä? 
  • Ahmitko ruokaa voidaksesi turruttaa tunteita tai saadaksesi mielihyvää?
  • Syötkö, koska haluat välttää jonkun asian ajattelemista, hankalan tunteen tuntemista tai ikävän päätöksen tekemistä?
  • Pyritkö täyttämään jotain sisäistä tyhjyyttä syömisellä?
  • Miltä kaikelta (tunteilta, ajatuksilta, tms) syöminen sinua suojelee?

Tunnesyöminen ei ole vain ylensyömistä, ongelmasyömistä tai häiriintynyttä syömistä. Se ei ensinkään ole ainoastaan syömisen ongelma vaan ongelman perimmäiset syyt ovat paljon paljon syvemmällä. Ylensyöminen on oikeastaan vain kuorikerros – ongelmana harvemmin on syöminen itsessään, vaan se, mitä sen taustalla on - syömiseen ajavat vaikeat tunteet, ajatukset ja oman olon tukaluus.

Syöminen toimii oman olon helpottamisen välineenä, keinona hallita hankalia tunteita ja suitsia vaikeita ajatuksia. Syömisen valmisteleminen, itse syömiseen keskittyminen, ja sen jälkeinen ähky auttavat, kun muita keinoja helpottaa omaa oloa ei ole, ne eivät riitä tai ne eivät toimi. Moni tunnesyömisestä kärsivä tuntee olevansa aivan hukassa tunteidensa kanssa. Ne voivat tuntua liian voimakkailta, tuntemattomilta, hallitsemattomilta tai muuten vain hankalilta – jolloin ne tekee mieli sysätä syrjään, kieltää niiden viriämisen tai tampata ne maanrakoon, jotta välttyisi tuntemasta niitä.

Syömällä itsensä ähkyyn voi suojautua hankalilta tunnetiloilta, epämiellyttäviltä ajatuksilta tai kivuliailta muistoilta. Tunteiden sääteleminen syömisen avulla helpottaa hetkeksi; se parantaa mielialaa, lievittää stressiä, helpottaa alakuloa, tuo turvallisuudentunnetta ja antaa lohtua. Syömisen tuoma helpotus on kuitenkin lyhytaikainen, eikä se ratkaise varsinaista taustalla olevaa ongelmaa. Oikeastaan päinvastoin, tunneperäisellä syömisellä on taipumus oikeastaan vain pahentaa ongelmia. Vaikka syöminen helpottaa hetkeksi, ähkyn jälkeen tilanne on edelleen sama, ellei jopa pahempi. Hetken päästä syömistä edeltäneet hankalat tunteet ovat taas pinnalla – sen lisäksi ähkysyöminen itsessään herättää syyllisyyttä, häpeää, pettymystä, itseinhoa ja huonoa omaatuntoa.

Syömällä ei siis voi helpottaa hankalia tunteita, muuten kuin hetkeksi. Siksi täytyy etsiä muita keinoja helpottaa omaa oloa. Tunteitaan ei voi syödä pois. Sen sijaan, jos haluat pysäyttää vähän väliä käsistä karkaavan tunnesyömisen kierteen, sinun on hyödyksi tutustua niihin tunteisiisi, jotka sinua ajavat syömään. Tavoitteena on saavuttaa sinuttelusuhde tunteisiin. 

Kaikkea ei kuitenkaan voi muuttaa kerralla, vaan muutos tapahtuu askel kerrallaan. 

Ensimmäinen askel on tunnistaa, mitä tarvetta tunnesyöminen palvelee. Oletko siipi maassa, allapäin tai ahdistunut? Kaipaatko jotain lohtua ja haet sitä ruoasta? Haetko mielihyvää ja parempaa makua elämääsi syömisen kautta? Tuntuuko sinusta siltä, että elämässäsi tapahtuu liian isoja asioita jolloin syöminen antaa sinulle hallinnantunteen? Yritätkö välttää tuntemasta jotain vaikeaa tunnetta ja siksi ahmit itsesi tainnuksiin? Tilkitsetkö jotain psyykkistä reikää syömisellä? Kun tunnistat tunnesyömisen funktion, voit alkaa etsiä sille vaihtoehtoista toimintatapaa.

Seuraava askel on tutustua tunteisiinsa. Voit opetella tunnistamaan tunteitasi ja nimeämään niitä sen sijaan, että pakenisit niitä suinpäin syömällä ne pois. On helpompi etsiä helpotusta tunteeseen, jolla on nimi. Epämääräinen ahdistus ei ole enää vellovaa massaa, kun sen moottorina toimivat tunteet nimeää itselleen. Samalla myös tunteiden uhkaavuus pienenee. Mikä sinua oikeastaan ahdistaa eniten? Oletko stressaantunut? Onko turhautunut olosi kiukkua, joka etsii ulospääsyä? Oletko väsynyt, kyllästynyt ja siksi nälkäinen? Kärsitkö yksinäisyydestä? Mistä paha mielesi johtuu? Tunteilla on tärkeä merkitys – niiden tarkoitus on herättää sinut ja kiinnittää huomiosi. Mistä sinun tunteesi kertovat – ja ennen kaikkea, mihin tunteesi haluavat sinun kiinnittävän huomiosi? Mitä tunteesi haluavat kertoa sinulle? Tunteillasi on tarkoitus eikä niitä ole syytä peittää, tukahduttaa tai tampata tuntemattomiin.

Kolmas askel on miettiä, mitä muuta voisit tehdä helpottaaksesi oloasi – muilla keinoin kuin syömisellä? Kaikki tunteemme eivät ole miellyttäviä, ja toisinaan kaipaamme helpotusta oloomme. Syöminen saattaa helpottaa oloa hetkeksi, mutta pidemmällä tähtäimellä toistuva tunnesyöminen vie sinua vain syvemmälle ikävään noidankehään. Siksi on tärkeää löytää muita keinoja helpottaa omaa oloa, hyvitellä ja hemmotella itseä, lohduttautua ja rauhoittua. Muistele, miten ennen sait helpotettua tukalaa oloasi? Olisiko joku keino sellainen, jota voisit kokeilla nyt?

Tässä muutama idea, joiden avulla voit opetella helpottamaan omaa oloasi:

  • Soita hyvälle ystävälle – tai laita edes tekstiviesti; sovi tapaamisesta
  • Kuuntele sellaista musiikkia, joka helpottaa oloasi (tanssi sen tahtiin?)
  • Lähde rentouttavalle kävelylle luonnon helmaan, mene metsään, tai istu rauhassa merenrannassa
  • Tee jotain konkreettista käsilläsi: puutarhatöitä/käsitöitä/askartelua/järjestelyä
  • Kirjoita tai piirrä paperille tunteesi ja ajatuksesi - anna niiden tulla ulos sensuroimatta
  • Katso joku mukaansatempaava elokuva tai uppoudu hyvään kirjaan - lähde mielikuvitusmatkalle elokuvan/kirjan maisemiin
  • Mene kuumaan kylpyyn tai suihkuun – keskity siihen, miltä pisarat tuntuvat ihollasi
  • Tee rentousharjoitus (esim. body scan) tai mielikuvaharjoitus, jossa päästät irti ikävästä tunteesta

Muista, että elämässä ei olisi väriä, ellei meillä olisi tunteita. Tunteita ei voi hallita 100%:sesti. Eikä niitä voi varsinkaan tukahduttaa loputtomiin – jossain vaiheessa tunteet tihkuvat läpi ja joudut näkemään entistä enemmän vaivaa tilkitäksesi näitä ”ylivuotoja” tai tampataksesi ne maanrakoon. Olemme luotuja kokemaan kaikki tunteemme. Sen sijaan, että ryntäisit suinpäin syömään tunteesi, pysähdy siis hetkeksi niiden äärelle. Se vaatii uskallusta, rohkeutta ja luottamusta – mutta uskaltamalla kokea tunteitasi voit oppia jotain tärkeää itsestäsi.

Ja, se on ainoa tie päästä tunteiden syömisestä tunteiden sinuttelemiseen.