Tervetuloa Lapinlahden Lähteelle

Lapinlahden sairaala on Suomen ensimmäinen mielisairaalaksi rakennettu sairaala ja se on Euroopan vanhimpia psykiatrista hoitoa varten rakennettuja hoitolaitoksia. Se sijaitsee luonnonkauniilla paikalla merenrannalla, aivan Länsiväylän kupeessa, Hietaniemen hautausmaan vieressä.

IMAGE.JPG

Sairaala on Carl Ludvig Engelin suunnittelema ja se valmistui vuonna 1841. Sairaala ehti toimia 160 vuotta ja siellä oli muun muassa mielentilatutkimusyksikkö ja syömishäiriöosasto. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin syömishäiriöyksikkö muutti Lapinlahdesta viimeisenä pois. Tällä hetkellä Lapinlahdessa toimii Lapinlahden tilojen käyttöä ajavat osuuskunta Lapinlahden Tilajakamo ja Suomen Mielenterveysseura, jotka alivuokraavat tiloja ja työhuoneita taiteilijoille, mielenterveyspalveluille sekä yrityksille. Vuokrasopimus Helsingin kaupungin kanssa on määräaikainen. Valitettavasti kaupunki on edelleen aikeissa myydä sairaalan ja on järjestänyt siitä ideakilpailun.

IMAGE.JPG

Historian havinaa Lapinlahdessa (suora lainaus Lapinlahden Lähteen sivuilta)

“Carl Ludvig Engelin suunnittelema Lapinlahden sairaala valmistui keisarillisesta käskystä vuonna 1841 Suomen ensimmäiseksi psykiatrian sairaalaksi. Suomen kansalliskirjailija Aleksis Kivi oli hoidossa sairaalassa 1871-72 kroonisen melankolian vuoksi. Jean Sibeliuksen veli Christian Sibelius toimi sairaalan ylilääkärinä 1900-luvun alussa ja kehitti psykiatrista hoitoa. Sairaalassa perustettiin myös nykyisen Lapinlahden Lähteen koordinoija, Suomen Mielenterveysseura nimellä Skyddsföreningen för Sinnessjuka – Turvayhdistys mielenvikaisia varten 1897.
Lapinlahteen liittyy lukuisia tarinoita. Eräs näistä kertoo ulkoministeri Rudolf Holstin vierailusta Lapinlahteen. Hoitaja erehtyi luulemaan itseään ministeriksi “väittänyttä” Holstia aivan hulluksi ja toimitti tämän pikaisesti suljetulle osastolle kuumaan kylpyyn hoidettavaksi. Sekaannus selvisi vasta seuraavana aamuna.

Lapinlahdessa toimi psykiatrinen sairaala vuoteen 2007 asti. Silloin Helsingin kaupunki päätti, ettei talovanhus sovellu enää alkuperäiseen käyttöönsä. Viimeiset potilaat poistuivat rakennuksesta 2008, kun syömishäiriöpoliklinikka muutti HYKS:n Psykiatriakeskukseen. Aloitteessa 2013 hyvinvointitoiminnan käynnistämiseksi oli mukana useita mielenterveysalan yhdistyksiä. Nyt tiloissa toimii Lapinlahden Lähde.”

(Tutustu Lapinlahden Lähteen toimintaan: lapinlahdenlahde.fi)

IMAGE.JPG

Aloitin vastaanottotoimintani Lapinlahteen Lähteellä kesäkuussa 2019. Työhuoneeni sijaitsee kolmannessa kerroksessa, ns. ullakolla. Otan asiakkaita vastaan työhuoneellani pääasiassa päivisin.

Tyypillisellä asiakkaallani on eriasteisia vaikeuksia tai haasteita syömisen, kehon, painon tai itsetunnon kanssa. Luokseni hakeudutaan usein siinä vaiheessa, kun kaivataan tukea ja apua ongelmien jäsentämiseen ja työstämiseen tai mietitään, onko kyseessä hoitoa vaativa ongelma. Vastaanotolleni ovat tervetulleita yhtä lailla pidempää psyykkistä työskentelyä tarvitsevat kuin myös yksittäistä konsultaatiota kaipaavat.

Vastaanotolleni voit tiedustella vapaita aikoja suoraan minulta (ks. yhteystiedot ja yhteydenottolomake täällä).

IMAGE.JPG

Mitä istunnoillani tehdään?

Aloittaessamme yhteisen työskentelyn kartoitamme ensin tilannettasi yhdessä. Sitten hahmottelemme yhdessä työskentelyllemme tavoitteita, jotka tuntuvat sinusta tärkeiltä ja merkityksellisiltä. Tärkeintä minulle on, että työskentelemme yhteistyössä kohti sinun omia tavoitteitasi. Otan tilanteesi huomioon mahdollisimman kokonaisvaltaisesti ja räätälöin yhtestyömme yksilöllisesti. Yhdessä sovimme, tapaammeko viikoittain, kuukausittain vai jotain siltä väliltä. Tapaamisillamme käymme läpi niitä asioita ja kokemuksiasi, jotka sinua puhuttelevat ja mitkä tuntuvat siinä hetkessä tärkeiltä. Annan sinulle tilaa puhua, kuuntelen aktiivisesti, esitän täydentäviä kysymyksiä ja tarjoan vaihtoehtoisia näkökulmia. Tarvittaessa, ja jos niin sovimme, haastan sinua ajattelemaan uudella tavalla. Välillä saatamme tempautua tekemäään läsnäolo- tai tietoisuustaitoharjoituksia. Istunnot muovautuvat yhteisen työskentelymme edetessä sinun toiveidesi ja tarpeidesi mukaisesti. Arvioimme etenemistämme yhdessä.

Jos haluat varata ajan tapaamiselle kanssani, ole ystävällisesti yhteydessä minuun (yhteystiedot ja yhteydenottolomake täällä).

HUOM! Valitettavasti työhuoneeni ei ole esteetön. Vanhassa sairaalarakennuksessa ei ole hissiä, vaan kolmanteen kerrokseen on portaat. Olethan suoraan minuun yhteydessä, jos tarvitset esteettömän pääsyn vastaanotolleni (minulla on myös toinen vastaanotto Helsingissä, Meilahden Kolmiosairaalassa).