Muutama sana bikinivartaloista

Koko vuoden meitä naisia pommitetaan erilaisilla viesteillä siitä, minkälaisia meidän tulisi olla, minkä muotoisia ja mallisia kehomme tulisi olla, miten meidän tulisi liikkua, ja kuinka monta kaloria kehomme tulisi polttaa. Saamme jatkuvaa viestitulvaa siitä, mitä meidän tulisi tavoitella ja minkälaisia meidän olisi suotavaa olla - ollaksemme “oikeaoppisia” naisia. Kesällä vaatteiden vähentyessä on yhä vaikeampaa välttyä arvioinnilta, oli se sitten omaa tai muilta saatua.

Siksi kirjoitin muutaman ajatuksen siitä, miten näitä yhteiskuntamme odotuksia ja vin outuneita kauneusihanteita vastaan voisi toimia – ja samalla saavuttaa sen bikinivartalonsa. Koska, oikeasti, sinulla on jo sellainen. Pue bikinit yllesi ja tadaa!

 

Pue päällesi bikinit ja lähde rannalle

Ainoa tapa muuttaa vallitsevia kauneuskäsityksiä ja ihanteita on pukea päälleen bikinit, oli sinulla minkälainen tahansa vartalotyyppi, kehonmuoto tai ulkonäkö. On satoja kuvioita, värejä ja malleja joista valita – valitse itseäsi eniten miellyttävät bikinit, älä tee päätöstä ulkoisten ihanteiden perusteella.

Älä alistu ulkoisiin määritelmiin

Älä anna kenenkään muun (kuten naistenlehtien, kauneusihanteiden, kahvipöytäkeskustelun) määritellä sitä, minkälainen kehonmuoto sinulla tulisi olla jotta voisit pukea päällesi bikinit. Vain ja ainoastaan sinä voit sen päättää. Ja toivottavasti tiedät sen, että bikinivartalon määritelmä on se, että pukee päälleen bikinit.

Treenaa itseäsi varten, älä bikinivartaloa varten

Lopeta kesäkunnon, rantakropan tai bikinivartalon tavoitteleminen – ne ovat lyhytkantoisia lähtökohtia treenille. Liiku siksi, koska se tuntuu sinusta hyvältä, ja koska se tekee hyvää kehollesi - älä sen vuoksi että tavoittelet jotain ihannevartaloa tai yrität mahtua johonkin ulkoiseen (keinotekoiseen) muottiin.

Lopeta laihdutteleminen

Laihduttaminen, joka tähtää johonkin ulkoiseen muottiin on useimmiten tuhoontuomittu yritys. Toistuvilla kuureilla ja jatkuvalla dieettaamisella varmistat ainoastaan kehonkuvan vinoutumisen, ruokasuhteen häiriintymisen ja vääristyneen käsityksen itsestäsi. Lopeta laihdutteleminen, dieettaaminen ja kuureilu.

Lopeta mittaaminen

Muistuta itseäsi, ettei kehoasi voi arvottaa ulkoisin mittausmäärein. Paino, kilot, kalorit, sentit, tuumat, kokonumerot, urheilusuoritukset eivät kerro mitään siitä, oletko onnistunut tai onko sinulla hyvä olla itsesi kanssa. Älä mittaile jatkuvasti tai vertaile itseäsi muihin ihmisiin. Se, että et edusta ulkomuodoltasi juuri tuon mainoksen vartalotyyppiä, ei tarkoita, ettetkö olisi juuri oikeanlainen sellaisena kuin nyt olet.

Harjoittele lempeän hyväksyvää asennoitumista itseäsi ja kehoasi kohtaan

Kuuntele kehoasi ja anna sen kertoa, mitä se tarvitsee. Syö mitä mielesi tekee ja liiku kuten tuntuu parhaalta. Ole armollinen itseäsi ja kehoasi kohtaan – kehosi on upein instrumenttisi ja ansaitsee kaiken kunnioituksesi ja arvostuksesi. Älä rääkkää sitä. Kohtele kehoasi hyvin. Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi.

Tee lista positiivisista asioista, jotka liittyvät kehoosi

Muistuta itsellesi kaikista niistä positiivista asioista, jotka liittyvät kehoosi: kuinka jalkasi vievät sinua upeisiin paikkoihin, kuinka kauniit silmäsi ovat, kuinka voimakkaat reitesi ovat, kuinka kätesi osaavat tehdä kauniita asioita, kuinka kauniit hiukset sinulla on, kuinka valloittava hymysi on, jne. Kehosi on jo täydellinen sellaisenaan. Muista, mitä kaikkea hienoa kehosi voikaan tehdä ja mitä kaikkea se osaakaan!

Kannusta itseäsi – älä mollaa ja kritisoi

Kiinnitä huomio siihen, miten puhut omasta ulkonäöstäsi. Kerro itsellesi, kuinka upea olet sellaisenaan. Ole itsesi paras kannustaja! Jos ja kun sinulla on hyvä olla itsesi kanssa, olet tyytyväinen itseesi ja koet olevasi juuri sopiva sellaisena kuin olet. Samalla huomaat että myös ympärilläsi olevat ihmiset ovat samaa mieltä.

Pukeudu itseäsi varten – ei muiden vuoksi

Pukeudu kuten itse haluat, älä sullo itseäsi johonkin ulkoiseen muottiin. Älä ajattele, että sinulla tulisi olla jonkinlainen vartalo voidaksesi pitää tietynlaisia vaatteita. Älä itse rajoita itseäsi vaan vapauta itsesi turhista rajoitteista. Pukeudu sellaisiin vaatteisiin, joissa sinusta tuntuu hyvältä, ei vain sellaisiin, joissa mielestäsi näytät hyvältä.

Hylkää hetkeksi sosiaalisen media ja sen ihanteet

Sosiaalisen median välittämä naiskuva on yhtä iso kupla kuin naistenlehtien rummuttama. Sosiaalisen median kuvatulvassa itsekritiikiltä ja vahingolliselta vertailulta muihin ei oikein voi välttyä. Välillä on hyvä ottaa etäisyyttä sosiaaliseen median, varsinkin jos huomaa sen kuvatulvasta tulevan itselle tukala olo.

Hakeudu sellaisten ihmisten seuraan, joiden kanssa sinulla on helppo olla

On kiistaton tosiasia, että muiden ihmisten seura vaikuttaa suuresti siihen, miten itse suhtaudumme itseemme ja kehoomme. Hakeudu sellaisten ihmisten seuraan, joiden kanssa voit olla oma itsesi, ja joiden kanssa sinun on helppo olla ja joiden seurassa sinun on helppo unohtaa omaan kehoosi liittyvät huolet. Lähtekää yhdessä rannalle, kävelylle, puistoon, vaatekaupoille, tms. 

Uskoudu jollekulle epävarmuuksistasi

Kerro jollekin läheiselle ystävällesi ajatuksista ja epävarmuuksistasi. Saatat huomata, ettet olekaan ainoa, joka ajattelet ja tunnet näin. Puhumisesta harvoin seuraa mitään pahaa. Kun omista epävarmuuksistaan puhuu ääneen, se yleensä helpottaa. Saat samalla etäisyyttä omiin ajatuksiisi. Vaikeneminen ja omien asioiden lukitseminen sisäänsä vain voimistaa erillisyyden ja huonommuuden kokemusta.

Tee asioita, joissa et liiaksi keskity omaan ulkomuotoosi

Tee asioita, joissa olet hyvä ja joissa tunnet onnistuvasi. Tee asioita sen vuoksi, että niiden tekeminen tuntuu sinusta hyvältä – ei sen vuoksi että niin kuuluu tehdä. Kuuntele itseäsi ja omia tarpeitasi, toteuta omia toiveitasi. Unohda hetkeksi ympäristön ulkonäkökeskeisyys ja keskity positiiviseen tekemiseen.

Lähde luontoon ja unohda ulkonäköpaineet

Lähde ulos luontoon: metsään kävelemään, vaeltamaan luonnon helmaan, piknikille puistoon, souturetkelle järvelle, keräämään kukkia pellonpientareelta, tms. Luonnonmaisemat tarjoavat paitsi hengähdyshetken, myös uutta ihmeteltävää, jolloin oma vartalo unohtuu helpommin.

Keskity hyvään

Positiivisella asenteella pääset paljon pidemmälle kuin ylläpitämällä kielteistä ajatuskehää omista vioistasi ja epätäydellisyyksistäsi. Muuttamalla ajattelumallisi positiivisiksi muutat myös koko asennoitumisesi itseesi. Keskity hyvään ja siihen, mikä on elämässäsi ja sinussa hyvin. Hengitä ulos negatiivista energiaa ja hengitä sisään positiivista asennetta. Kun katsot peiliin, lopeta virheiden etsiminen ja yksittäisten kehonosien tuijottaminen, keskity sen sijaan siihen, mikä kaikki on hyvin ja mihin olet tyytyväinen. Lopeta puutteidesi hokeminen, niin itselle kuin muillekin.

Ole ylpeä itsestäsi ja ominaisuuksistasi

Kanna itsesi ylpeydellä, keskity hyviin puoliisi ja korosta niitä. Kulje selkä suorassa, hartiat takana, koko mitassasi. Mieti tuntemiasi naisia, joita pidät kauniina tai viehättävinä. Mitkä asiat tekevät heistä viehättäviä? Vartalo, kasvot, hiuket, vaatteet, koko? Vai sittenkin elämänasenne, karisma, tyyli, itsevarmuus? Ole ylpeä itsestäsi ja ainutlaatuisuudestasi.

 

Sinulla on ainutlaatuinen, upea keho ja se ansaitsee arvoisensa kohtelun. Jos haluaisit pukea rannalle bikinit, tee se - mikään ei estä sinua. Jos taas et ole rantatyyppiä, ei se mitään - oman vartalon kunnioittamisesta ei ole haittaa vaikkei sen päälle haluaisikaan pukea bikineitä.

 

Lue lisää itsen hyväksymisestä