Terve ruokasuhde

Minkälainen on sinun suhteesi ruokaan? Oletko tyytyväinen syömisiisi? Onko ruokasuhteesi kutakuinkin mutkaton vai aiheuttaako se päänsärkyä ja hampaiden kiristelyä? 

Kysymys omasta ruokasuhteesta saattaa hämmentää jos oma ruokasuhde on niin mutkaton, että sen äärelle ei välttämättä ole edes pysähtynyt. Toisaalta, ruokasuhde saattaa olla oma akilleen kantapää, jos syömiseen liittyvät säännöt värittävät lähestulkoon kaikkia arjen tilanteita. Edustaako ruoka sinulle kehon polttoainetta ja hyvän olon lähdettä, vai ristiriitaista nautintoa, salaista pahetta ja tunnontuskien aiheuttajaa? Voitko helposti lopettaa syömisen tuntiessasi itsesi kylläiseksi vai ajaudutko ahtamaan itsesi ähkyyn asti? Voitko silloin tällöin herkutella ilman syyllisyyttä? Oletko sinut painosi kanssa? 

Mistä tietää, onko omassa ruokasuhteessa kaikki kunnossa? Tässä muutamia terveen, mutkattoman ruokasuhteen tunnusmerkkejä:

  1. Ruokasuhde on terveellä pohjalla, kun syömiseen ei liity pettymystä, syyllisyyttä, pahaa mieltä, ahdistusta tai alakuloa.  
  2. Terveestä ruokasuhteesta kertoo järkevä syöminen, säännöllinen ateriarytmi, joustavuus ruokavalinnoissa, armollisuus ja sallivuus 
  3. Syömistilanteet ja syödyt määrät pysyvät hallinnassa ilman turhan ankaraa kurinalaisuutta ja kontrollointia
  4. Ruoka on ensisijaisesti kehon polttoainetta – mutta se saa yhtä lailla olla myös nautinto, kunhan se ei ole liian isolla jalustalla
  5. Halutessaan voi syödä kaikkea kohtuudella, eikä tarvitse elää kieltäymyksessä

 

Mitä sinä voisit tehdä jo tänään saavuttaaksesi mutkattomamman ruokasuhteen? 

Ihan ensiksi, lopeta laihdutteleminen, kuureilu ja jojoilu - se tekee hallaa paitsi ruokasuhteelle, myös kehosi aineenvaihdunnalle ja siten koko painonhallinnalle.

Sitten, ala syödä säännöllisesti, monipuolisesti ja joustavasti. Aloita päivä ravitsevalla aamupalalla. Kehosi ja mielesi kiittää!

Kolmanneksi, pohdi, miksi ruokaan on muodostunut viha-rakkaus-suhde. Onko se aina ollut niin vai onko tapahtunut jotain, mikä sai sinut ottamaan ruoan pakokeinoksesi? Mitä voit tehdä tälle tilanteelle?

Jos sinusta tuntuu, että ruokasuhteeseen liittyvät ongelmat ovat kertakaikkiaan liian isoja ratkaistavaksi yksin, hae apua.

 

Mutkaton ruokasuhde ei ole vain naistenlehtien myytti, se on mahdollista saavuttaa.