Tietoinen syöminen
Kun viimeksi söit, minkälainen kokemus se oli? Pysähdyitkö ruokailuhetkeen nauttimaan ateriasi rauhassa vai oliko evääsi ns. juoksulounas? Miltä ruoka maistui? Kuinka monta kertaa keskimäärin pureskelit suupalallista ennen kuin nielit sen? Huomasitko hotkivasi?
Moni toteaa usein, ettei normaaliarjessa aika riitä ruoasta nauttimiseen, jolloin päivän juoksulounaiden jälkeen haluaa antautua nautinnolliseen herkutteluun sohvalla ajan kanssa. Mutta onko sekään lopulta sitten niin nautinnollista, kuin sen kuvitteli? lllan salaisista herkkuhetkistä tulee nopeasti kaavamaisesti toistuva tapa - siinä missä olankohautuksella ohitetuista päivän aterioistakin. Mutta mitä jos arkiaterioista voisikin saada enemmän nautintoa? Entä jos herkutellessa ei ajautuisi syöpöttelemään "yli äyräiden"? Mitä jos tietoisemmalla syömisellä voisi saavuttaa enemmän nautintoa vähemmällä määrällä?
Seuraavan kerran kun syöt, keskity vain ja ainoastaan siihen. Keskity syödessäsi syömiseen ja ruokaan, älä tee samalla muuta (kuten katso televisiota tai lue lehteä). Kata itsellesi pöytä (miksi et kattaisi kauniisti itseäsi varten?). Laita itsellesi sopiva annos valmiiksi lautaselle ja laita samantien loput ruoat pois. Näe hieman vaivaa annoksen eteen, asettele ruoat huolella, tee kaunis kattaus itsellesi. Se voi tuntua turhalta mutta usko pois, nautit enemmän.
- Ennen kuin alat syödä, pysähdy hetkeksi. Vedä syvään henkeä ja keskity hetkeksi tähän hetkeen, unohda muu.
- Katsele rauhassa ruoka-annostasi. Tutkiskele eri ruoka-aineiden värejä, muotoa, rakennetta, niiden asentoa lautasella.
- Hengähdä syvään ja haistele, miltä ruoka tuoksuu (saat myös enemmän nautintoa ruoasta koska suuri osa ruoan mausta on oikeastaan hajuaistin tuottamaa!)
- Ennen kuin ryhdyt syömään, tartu haarukkaan ja veitseen rauhassa ja tunnustele, miltä ne tuntuvat kädessä.
- Kun ryhdyt syömään, vedä taas henkeä. Vastusta hotkimisen mielitekoa. Ota rauhassa suupala kerrallaan ja keskity jokaiseen suupalaan erikseen.
- Maistele ruoan makua. Keskity makuvivahteisiin. Kokeile sulkea silmäsi, jotta voit aistia ruoan maut paremmin (makuaisti terävöityy sulkiessasi silmäsi).
- Kuuntele, miten ruoka rouskuu suussa. Kuulostele, minkälainen ääni lähtee pureskellessa ruokaa pienemmäksi.
- Tunnustele, miltä ruoka maistuu suussa, miltä sen rakenne tuntuu ja miten se muuttuu pureskelemisen myötä.
- Pureskele rauhassa jokainen suupala. Kun pureksit rauhassa ruokasi, valjastat myös syljen entsyymit ruoansulatuksen avuksi.
- Maistele eri makuvivahteita. Tarkkaile, miten ruoan maku muuttuu pureskelun myötä. Saatat huomata yllättäviäkin makuvivahteita!
- Pureskele monta kertaa, ennen kuin nielet. Vastusta mielitekoa nielaista muutaman puraisun jälkeen - sen sijaan nautiskele antaumuksella jokaisesta suupalallisesta.
- Muutaman suupalallisen välein juo pieni kulaus ruokajuomaa ja huuhtele suupala kurkusta alas. Odota hetki, hengähdä.
- Laske haarukka ja veitsi välillä pöydälle, älä antaudu hotkimiselle - pidennä mieluummin nautintoasi rauhallisella tauottamisella.
- Muista hengittää! Pysähdy aina ajoittain ottamaan syvä hengähdys. Hengittämiseen keksittyminen palauttaa tietoisuutesi kerta kerran jälkeen tähän hetkeen.
- Syö mahdollisimman hitaasti. Jos huomaat hotkivasi, pysähdy välillä. Ota tarvittaessa aikalisä, laske haarukka ja veitsi pöydälle, juo kulaus ruokajuomaa, hengähdä syvään.
Tee ruokailutilanteesta itsellesi mahdollisimman nautinnollinen. Maistele, haistele, makustele ja nautiskele kuin viiniä maisteleva asiantuntija. Tuo jokainen aistisi ruokailutilanteeseen ja makustele jokaista suupalaa alusta loppuun asti. Opettele nauttimaan jokaisesta suupalasta erikseen. Kun teet ruokailuhetkestä itsellesi pienen arjen kohokohdan, huomaat nauttivasi syömishetkistä enemmän ja myös saavasi niistä enemmän nautintoa.
Miksi et kokeilisi jo seuraavalla ateriallasi tietoisempaa syömistä? Todennäköisesti syöt paitsi hitaammin ja nautinnollisemmin, myös määrällisesti vähemmän.