Jos ahmit

Miten yleensä toimit, kun syömiset lipeävät käsistäsi? Onko se auttanut? Haluatko jatkaa tällä tavoin? Vai olisiko kenties joku muu, kokonaishyvinvointisi kannalta parempi tapa toimia? 

Ahmintaa seuraa yleensä aina jonkinlainen yritys kompensoida, "nollata" tilanne tai ainakin paluu kurinalaisuuteen. Jos hallitsemattomat ahminnat alkavat toistua, saatat alkaa pelätä, ettet enää kykenekään hallitsemaan syömistäsi, lihot holtittomasti tai syömisen hallinta karkaa käsistäsi lopullisesti. Tässä tilanteessa yrität ehkä entistä ankarammin hallita syömistäsi rajoittamalla ruokailujasi ja käyttämällä erilaisia kompensaatiokeinoja. Älä tee näin, sillä se vain pahentaa tilannetta – ja saa vain aikaan entistä voimakkaamman halun ahmia.

Jos ahmit, älä ala jättää aterioita väliin tai kompensoida syömistä millään tavalla. Ei ole mitään syytä yrittää ”nollata” ahmintakohtausta; kehosi tasapainottaa satunnaiset ylensyömiset ajan mittaan. Päinvastoin: ahmittuasi on entistä tärkeämpää jatkaa normaalia, säännöllistä syömistä. Aterioiden väliin jättäminen ja kompensoiminen vain lisää uusien ahmintojen vaaraa ja altistaa sinut häiriintyneen syömisen noidankehälle. Älä myöskään ala rajoittaa syömistäsi uusien ahmimisten pelossa. Syömisen rajoittaminen ylläpitää häiriintyneen syömisen noidankehää itsessään, sillä jyrkät säännöt vain altistavat ahmimiselle.

Hae sen sijaan säännöllinen syömisen rytmi, joka tasapainottaa paitsi ruokasuhdettasi, myös ennaltaehkäisee kaikista tehokkaimmin uusia ahmintoja. Tähtää säännölliseen syömisen rytmittämiseen, n.3-4 tunnin välein. Säännöllinen syömisrytmi muodostaa ”sisäisen kellon” ja ylläpitää riittävää energiatasoa niin kehollesi kuin aivoillesikin. Verensokerin pysyessä tasaisena nälkä ei kasva hallitsemattomaksi ja halu ahmia helpottaa.

Tutkimusten mukaan säännöllinen syöminen mahdollistaa syömisen ja painon hallinnan huomattavasti paremmin kuin toistuva laihduttaminen. Säännöllinen syöminen ei lihota, vaan päinvastoin: sen avulla toistuvan laihduttamisen hidastama aineenvaihdunta palautuu. Elimistön normaalit nälkä- ja kylläisyysviestit palautuvat, jolloin syömisen hallintakin helpottuu.

Säännöllinen, tasapainoinen, joustava syöminen vähentää jatkuvaa ja pakonomaista ruoan ajattelua ja pienentää riskiä ajautua ahmimaan. Se myös pienentää riskiä käyttää ruokaa itsen palkitsemis-, lohduttamis- tai rankaisemiskeinona. Sen avulla vireystila ja oma jaksaminen paranee, keskittymiskyky palautuu, rentoutuminen helpottuu, mieliala on parempi ja tasapainoisempi, eivätkä ajatuksesi enää kierrä kehää syömisen ympärillä.

 

Syö:

  • säännöllisesti 3–4 tunnin välein - käytännössä noin 5 kertaa päivässä

  • kaksi ruokaisaa ateriaa päivässä

  • aamupala ja iltapala, sekä välipalat aamu- ja iltapäivällä

  • riittävästi, ravitsevasti ja tarpeeksi paljon kerralla

  • monipuolisesti, välttämättä mitään tiettyä ruoka-ainetta

  • joustavasti ja sallivasti, mitään itseltään kieltämättä

  • kompensoimatta, laskeskelematta, kauppaa käymättä, ja ilman ansaitsemisen periaatetta

Syömistä ei hallita ankaralla itsekurilla, kieltäymyksillä ja jyrkillä säännöillä vaan kuuntelemalla omaa kehoa. Rentous, sallivuus ja joustavuus ovat avaimia syömisen normalisoimiseen pitkäkestoisesti.