Hallitsetko sinä syömisiäsi vai hallitsevatko syömiset sinua?

Mitä tapahtuisi, jos et säännöstelisikään syömisiäsi niin tiukasti? Jos jonain päivänä söisit mitä mielesi tekee? Kauhistuttaako sinua ajatuskin, että hölläisit hieman syömisiin liittyviä sääntöjäsi?

Ruoalla puljaamisesta saattaa vaivihkaa muodostua hyvinkin keskeinen osa elämää. Siitä voi tulla puolivahingossa keino ratkaista erilaisia ongelmia, tukahduttaa vaikeita tunteita, hakea irtiottoa tai helpotusta, täyttää tyhjyyttä tai yksinäisyyttä, purkaa ahdistusta tai helpottaa omaa pahaa oloa. Syömisen tiukka hallinnointi tarjoaa välineen saavuttaa parempaa hallinnan tunnetta tilanteessa, jossa omat keinot hallita tilannetta eivät riitä.

Omat epävarmuuden tunteet on helppo kanavoida syömisen liialliseen kontrollointiin. Syömisen hallitsemisesta ja ruoan suorittamisesta saattaa vaivihkaa tulla keino tavoitella parempaa itsetuntoa. Nostaa itsetuntoasi onnistua noudattamaan tiukkaa ruokavaliota. Ruokavalion oikeaoppinen suorittaminen kertoo itsekurista, kyvystä hillitä itsesi ja omat mielihalusi.

Jatkuvalla syömisen liian kurinalaisella kontrolloimisella on kuitenkin monia ikäviä seurauksia:

  • Liian ehdottoman kurin myötä ajatukset alkavat askarrella vain ruoan, syömisen ja sen kontrolloimisen ympärillä. Ajatusten jumittuminen ruokaan ja syömiseen näkyy arkielämän eri tilanteissa eriasteisina keskittymisvaikeuksina, kuten hankaluutena seurata keskustelua, vaikeuksina lukea lehteä tai kirjaa, tai seurata elokuvan juonta. Arkipäiväisetkin asiat saattavat tuntua tavanomaista raskaammilta.
  • Jyrkät säännöt ja tiukan kontrollin alaisena eläminen aiheuttavat paljon huolta ja ahdistusta. Epäonnistumisesta tiukan ruokavalion noudattamisessa on voinut tulla osoitus heikkoudesta ja tahdonvoiman puutteesta, jolloin kontrollista poikkeaminen aiheuttaa valtavia pettymyksen ja syyllisyyden tunteita. Tiukkaa kontrollia noudattaessasi huomaat olevasi usein ärtynyt, huonotuulinen, ahdistunut tai alakuloinen. Mielialasi saattavat ailahdella tai saatat tuntea itsesi hermostuneeksi, levottomaksi tai välinpitämättömäksi.
  • Kontrolli rajoittaa syömistä ja tekee siitä mustavalkoista. Syömiseen alkaa liittyä yhä jyrkempiä sääntöjä, mikä rajoittaa ja kapeuttaa ruokavaliota entisestään. Turvaudut ainoastaan tuttuihin turvaruokiin ja kiellät jyrkästi itseltäsi ”pahat” ruoat. Syöminen muiden ihmisten seurassa vaikeutuu tai käy suorastaan mahdottomaksi.
  • Mitä rajatummaksi ruokavaliosi käy, sitä todennäköisemmin se alkaa vaikuttaa vointiisi: et ehkä jaksa enää samalla tavoin kuin ennen tai huomaat väsyväsi herkemmin. Verensokerin heitellessä kärsit ehkä päänsäryistä, voimattomuudesta, heikkouden tunteesta tai huimauksesta.
  • Tiukka kontrolli aiheuttaa ahmimista ja altistaa sille. Kun syömiseen liittyy erittäin jyrkkiä sääntöjä, ja niiden noudattamiseen suhtautuu ehdottoman tiukasti, on todennäköistä, että pienikin epäonnistuminen tiukan kontrollin noudattamisessa johtaa hallitsemattomaan ahmimiseen. Ahmimista monesti seuraa vuorostaan entistä ankarampi paluu kurinalaisuuteen. Mitä jyrkemmin kiellät itseltäsi useita ruoka-aineita, sitä todennäköisemmin ajaudut lopulta ahmimaan niitä hallitsemattomasti.

Jatkuvan ankaran kurin ja kontrollin seurauksena keho ja mieli eivät voi hyvin. Syömistä ei hallita ankaralla itsekurilla, kieltäymyksillä ja jyrkillä säännöillä vaan kuuntelemalla omaa kehoa. Rentous, sallivuus ja joustavuus ovat avaimia syömisen tasapainottamiseen pitkäkestoisesti.

Jos huomaat ruokavaliosi kapeutuneen kurinalaiseksi suorittamiseksi, mieti, minkälaisia muutoksia voit tehdä syömisissäsi? Entä miten sinun tulisi muuttaa asennoitumistasi itseesi, kehoosi, elämääsi, jotta muutos olisi mahdollista?

Voisitko luopua hieman kontrollistasi?

Seuraisiko jotain pahaa, jos söisitkin tänään sitä, mitä mielesi tekee?

 

Lue lisää:

Terve ruokasuhde

Häiriintynyt syöminen