Mihin nälkään sinä syöt?

Miksi sinä syöt?

Todennäköisesti vastaat, että koska on nälkä. Mutta mistä tiedät, että sinulla on nälkä? Tai, tiedätkö sinä, mikä nälkä sinut saa syömään?

Saavuttaaksemme tietoisen, tasapainoiseen suhteen ruokaan ja syömiseen, meidän on ensin tutustuttava siihen, mikä oikeastaan saa meidät syömään. Tässä seitsemän eri nälkää, joiden erotteleminen ja tunnistaminen auttaa tietoisemman ruokasuhteen luomisessa.

Kehon nälkä on fyysistä energiavajetta, joka tuntuu kokonaisvaltaisesti koko kehossa: energiavajeena, väsymyksenä, päänsärkynä, verensokerin mataluutena, viluna, huimauksena ja heikotuksena, jne. Moni tunnistaa niin sanotun "nälkäkiukun". Fyysisellä nälällä on tärkeä viesti: keho tarvitsee energiaa ja kaipaa ravintoa.

Vatsan nälän tunnistaminen on helppoa: se kurnii vatsassa, tuntuu fyysisenä tarpeena syödä ja haluna saada jotain tyhjään vatsaan. Vatsan nälkä on lähellä kehon nälkää mutta monesti tämän nälän tyydyttämisen taustalla on varsinaisen fyysisen nälän tyydyttämisen sijasta ennemminkin halu täyttää vatsa. Monelle "ähky" olo tuo paitsi helpotuksen, myös turvallisuuden tunteen.

Suun nälkä on monesti napostelua tavan vuoksi, tottumuksesta tai tylsyydestä. Suun nälkään syöminen on nautinnon hakemista ruoan mausta, rakenteesta tai ihan vaan siitä, että saa suuhunsa jotain pureskeltavaa. Moni tunnistaa tämän nälän epämääräisestä tarpeesta saada jotain "raksua", jota nuohotaan kaapeista vaikka ei ole varsinaisesti nälkä.

Silmän ja nenän nälkä herää kun näkee tai haistaa jotain herkullista. Tämä nälkä on aistinälkää, joka on tärkeä ruokahalun, ja toisaalta yhtä lailla mielitekojen herättäjä. Valtaosa ruoan makuelämyksestä syntyy lopulta hajuaistin kautta. Toisaalta kauniilla kattauksella ja esillepanolla on iso merkitystä ruokailun tuottamassa nautinnossa.

Mielen nälkä ei ole niinkään kehollista tarvetta syödä, vaan se heijastaa enemmänkin mielemme erilaisia ajatuksia ja tiedollisia tarpeita: ruokavaliota, normeja ja sääntöjä, mitä mielestämme meidän "kuuluisi" syödä, ja minkälainen ravinto edustaa sitä, mihin uskomme. Mielen nälkä myös syöttää meille ajatuksia, kuten "lautanen on syötävä tyhjäksi", "jos korkkaan tämän keksipaketin, voin aivan hyvin syödä sen loppuun asti" ja "buffetissa kannattaa ahmia koko rahan edestä".

Sydämen nälkä on vuorostaan sellaista nälkää, jota ei voi syömisellä helpottaa - se nimittäin on nimensä mukaisesti sydämen - ei kehon nälkää. Sydämen nälkään syödään, kun syömisellä helpotetaan mielen matalapainetta, haetaan huojennusta ja helpompaa oloa. Sydämen nälän vallassa syödään lohturuokia, herkkuja ja roskaruokaa, vaikka oikeastaan kaipaisi lohdutusta, huolenpitoa tai hemmottelua.

Mihin nälkään sinä syöt?

Ota tavoitteeksi tunnistaa nälän eri lajit ja pohdi, mitä ne sinulle merkitsevät. Opettele tunnistamaan tilanteet, joissa syöt muuhun kuin kehon nälkään. Saneleeko mielesi ruokavalintojasi liiaksi? Raksutteletko iltaisin telkkarin edessä vain tavan vuoksi? Entä, voisiko syömisesi olla enemmän kehonhuoltoa ja vähemmän tunteiden helpottamista?

Lue lisää: 

Jan Chozen Bays: Tietoinen syöminen - Opas terveeseen ja onnelliseen ruokasuhteeseen